Hlavní obsah

Koncesi na alkohol chtějí hlavně dobrovolní hasiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolky, skautské oddíly, zahrádkáři, myslivci, sdružení rodičů a přátel škol a nejvíc hasiči. Ti všichni si u živnostenských úřadů zatím zažádali o koncesi na prodej alkoholických nápojů. Jsou tak aktivnější než provozovatelé pohostinství a prodejen.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Dobrovolní hasiči patří spolu se skauty či rodičovskými sdruženími mezi nejčastější žadatele o koncesi. Na snímku hasiči s jednou z mála dochovaných parních stříkaček.

Článek

Zdarma se dá koncese podle novelizovaného živnostenského zákona získat jen do 17. dubna. Po tomto datu budou muset zájemci zaplatit správní poplatek. Pokud do této lhůty o koncesi nepožádají, nebudou moci lihoviny dál prodávat.

„Až do konce minulého měsíce byl zájem o koncese poměrně vlažný. V posledních dnech se však výrazně zvyšuje,“ řekl Právu vedoucí živnostenského odboru olomouckého magistrátu Zdeněk Machalíček.

Nejaktivnější jsou podle něj sbory dobrovolných hasičů. „Už jsme vyřídili pětačtyřicet jejich žádostí, jejich přístup je organizovaný,“ uvedl. O koncesi žádají rovněž různé spolky, například sdružení rodičů a přátel škol, skautské oddíly, zahrádkáři či myslivci, kteří by jinak na svých akcích nemohli od poloviny dubna prodávat alkohol.

Opozdilci nejenže zaplatí pět set korun, ale především se dopouštějí neoprávněného podnikání
vedoucí živnostenského úřadu ve Vrchlabí Milada Klapková

„Pokud se týká provozovatelů prodejen a pohostinství, myslím si, podle jejich dosavadního zájmu, že ne všichni stihnou žádost podat. Koncesi si jich totiž u nás nevyřídilo ještě poměrně hodně, ale mohli tak učinit na jiných úřadech,“ konstatoval Machalíček. Vyřízení koncese podle něj trvá několik dnů.

Koncesi si patrně nestihne do 17. dubna vyřídit možná až polovina restauratérů z Vrchlabska.

„Od loňského října, odkdy platí příslušný zákon, jich v působnosti našeho úřadu dorazilo okolo čtyř set padesáti, což je zhruba polovina z těch, kdo by dorazit měli,“ podotkla vedoucí živnostenského úřadu ve Vrchlabí Milada Klapková.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Obchodníci a ostatní zájemci musí žádat na živnostenských úřadech.

„Opozdilci nejenže zaplatí pět set korun, ale především se dopouštějí neoprávněného podnikání, což se dnes poměrně důsledně kontroluje,“ doplnila Klapková.

Celkem 2445 podnikatelů z obvodu živnostenského úřadu stotisícového Hradce Králové má živnostenský list vystavený na pohostinskou činnost, nyní by měli zažádat o obnovení koncese. V tuto chvíli si svou povinnost splnilo jen 922 z nich.

Žádají i podnikatelé, kteří dosud alkohol neprodávali

„O koncesi již zažádaly i nejrůznější spolky, pokud například pořádají plesy. Také velký počet lékáren, které pro léčebné účely prodávají určité množství lihu,“ uvedla mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková.

V Uherském Hradišti s žádostmi o koncesi přišli i podnikatelé, kteří dosud s prodejem alkoholu neměli nic společného, ale protože je nyní žádost zadarmo a mohla by se jim hodit, využili příležitosti.

„Alespoň to tak vyplynulo z jejich vyjádření, nemáme důvod o tom pochybovat. Nešlo o masový jev, spíše to byli jednotlivci,“ poznamenal vedoucí živnostenského odboru uherskohradišťské radnice Marek Rybnikář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám