Hlavní obsah

Sobotka k třenicím ve vládě: Babiš otěže nepřebírá. Nejsem Nečas a on není Kalousek

– Praha
Právo, Jan Rovenský

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro sobotní Právo řekl, že trvá na tom, aby ministr financí Andrej Babiš a jeho hnutí ANO plnili uzavřené dohody, kam patří i miliardy do zdravotnictví. Zároveň odmítl, že by mu Babiš přerůstal přes hlavu jako Miroslav Kalousek expremiérovi Petru Nečasovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Vlevo ministr financí Andrej Babiš (ANO) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Nebylo možné ho (Babiše) nedat do vlády, stejně jako nebylo možné nevytvořit koalici s hnutím ANO, pokud jsme chtěli vládu pozitivní změny,” hájí Sobotka složení vlády, kvůli němuž byl předvolán k přestupkovému řízení. „Protože se jeden občan domnívá, že jsem porušil zákon, když jsem pana Babiše navrhl do vlády, aniž by měl negativní lustrační osvědčení. To je daň za stabilitu,” dodal premiér.

Zároveň ale odmítl paralelu vztahů premiéra a ministra financí v bývalé vládě. „Nebudu Petr Nečas, který ustupoval Miroslavu Kalouskovi a přejímal jeho politiku. Sociální demokracie politiku ANO kopírovat nebude, máme své vlastní postoje,” poznamenal s tím, že tyto postoje jsou vyjádřeny v koaliční smlouvě.

„Jde o to, jestli dodržíme slib, že navýšíme platby za státní pojištěnce. Vláda se na tom už dohodla a ANO závazek teď začalo zpochybňovat,” prohlásil Sobotka. Připomněl, že pro návrh hlasovali ministři ANO, včetně Babiše.

Sobotka: Bez miliardy pro OKD by byl výsledek dražší

Vláda podle premiéra také nesmí „hodit přes palubu” horníky z OKD, kde na konci roku hrozí propuštění dvou tisíc lidí. Babiš je ve sporu s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) ohledně miliardy, která by měla ze státní pasy plynout na prodloužení těžby ve ztrátovém dole Paskov. Ministr financí nenchce soukromé firmě přispívat takovou sumou z veřejných peněz.

„Finální účet by byl vyšší, pokud OKD na konci roku propustí dva tisíce horníků, protože to bude znamenat i zánik navazujících pracovních míst. Pokud tito lidé budou pracovat ještě dva roky, tak na daních a sociálním pojištění odvedou velkou část z prostředků, které by následně stát věnoval na jejich odchodné,” tvrdí Sobotka.

Celý rozhovor s premiérem Sobotkou o napětí ve vládní koalici si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Právo. Předseda vlády se v něm vyjadřuje mj. také o sporu mezi ministrem financí Andrejem Babišem a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám