Hlavní obsah

Okamura podal na Sobotku trestní oznámení kvůli OKD

Novinky, jas
Aktualizováno

Šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura podal v pátek trestní oznámení na premiéra Bohuslava Sobotku kvůli údajně nevýhodné privatizaci společnosti OKD. Sobotka, který byl tehdy ministrem financí, mohl podle Okamury poškodit stát.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomio Okamura

Článek

„Celá transakce působí tak, že Bohuslav Sobotka, případně rovněž další členové vlády se mohli dohodnout s kupcem, aby prosazoval nejnižší cenu za OKD, neboli co největší ztrátu a škodu pro stát, který zastupoval,” uvádí Okamura v trestním oznámení.

Podle tvrzení obsaženého v oznámení mohla státu vzniknout škoda až 20 miliard korun.

Sobotka trvá na tom, že stát prodal svůj podíl za tržní cenu. V reakci na podání trestního oznámení uvedl, že „policie prodej minoritního podílu OKD vyšetřuje již řadu let” a on sám jí v této věci poskytl maximální součinnost. „Jsem dokonce přesvědčen, že žádný prodej státního majetku nebyl v minulosti vyšetřen tak důkladně jako prodej akcií OKD,” dodal Sobotka.

Kvůli OKD se do sebe pustili i Sobotka s ministrem financí a lídrem ANO Andrejem Babišem. Ten má za to, že Sobotka je za prodej OKD zodpovědný. Předseda vlády kontroval s tím, že Babiš využívá média, která vlastní a v nichž se informace objevily, k tlaku na ČSSD. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám