Hlavní obsah

Babiš opět rozdělil Zemana a Schwarzenberga

Právo, tin
Praha

Debata o nebezpečí střetu zájmů ministra financí Andreje Babiše (ANO), kterou v Praze oživila německá europoslankyně za křesťanské demokraty Ingeborg Grässleová, opět rozdělila dva politické soupeře − prezidenta Miloše Zemana a šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga. Exministr zahraničí se ve sporu včera postavil za názor europoslankyně, kdežto prezident se v sobotu zastal Babiše.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš.

Článek

„Pokládám za podnikatele toho, kdo podniká. Je-li někdo majitel, není nutně podnikatel,“ řekl v sobotu Zeman novinářům při příchodu na sjezd Strany práv občanů.

Naopak Schwarzenberg se včera do Babiše zostra pustil. „Dostali jsme velice vážné varování a já doufám, že vláda i hlava státu budou brát toto varování vážně. Výroky europoslankyně Grässleové o podezření, že se u nás zpronevěřují evropské peníze, je něco, co se stává jen málokdy. A je nutno si uvědomit, že pokud se to řekne takto veřejně, tak to v brzké době může vést k velmi nepříjemným důsledkům,“ napsal v prohlášení Schwarzenberg.

Podezření ze střetu zájmu se lídr TOP 09 podle svých slov obával už dávno. „My jsme už dříve varovali, že spojení ministerstva financí s jedním z největších podniků v ČR, který navíc podniká v hospodářských odvětvích závislých na dotacích evropských i českých, je opravdu znepokojivé. Teď vidíme následky,“ dodal Schwarzenberg.

Grässleová, která je členkou výboru pro rozpočtovou kontrolu EP, při své návštěvě Prahy doporučila Babišovi, aby se vzdal svých firem a vyjádřila znepokojení nad střetem zájmů.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na to konto uvedl, že nejlepším řešením by bylo, kdyby si Babiš vybral, chce-li být podnikatelem, nebo politikem.

„Může mě odvolat“

Babiš se bránil tím, že je sice stále majitelem Agrofertu, ale že už nepodniká, neboť se v lednu, po nástupu do vlády, v souladu se zákonem o střetu zájmů těchto aktivit vzdal. Nato se navezl do Sobotky, který podle něj „neví, co to podnikání je“.

Babiš pak včera Sobotkovi vzkázal, že ho může odvolat nebo si vybrat jiného koaličního partnera, pokud mu vadí jeho vlastnictví Agrofertu. Rádiu Frekvence 1 řekl, že neví, o co premiérovi jde, protože on „maká“ pro stát.

„Velký rozdíl mezi ním (Sobotkou) a mnou je v tom, že já stále vystupuji stejně a mluvím stejně, v soukromí, na koaliční radě, s vámi, stále stejně. Ti politici, oni do těch médií mluví jiným způsobem,“ řekl. Sobotka mu tak prý nikdy osobně neřekne, že by měl přestat podnikat, učinil tak jen přes média.

Sobotka pak pro ČTK opáčil: „Já myslím, že ta debata není o podnikání, že je o otázce střetu zájmů a je strašně důležité, aby nová vláda nebyla vystavena jakémukoliv podezření, které se týká střetu zájmů, a na tom mi velmi jako premiérovi záleží.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám