Hlavní obsah

Vláda chce garantovat růst penzí minimálně o dvě stovky

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda chce podle informací Práva mimořádným nařízením zvýšit důchodcům od ledna 2015 penze minimálně o 1,8 procenta, tedy v průměru asi o 205 korun měsíčně.

Článek

Nemůže se totiž spolehnout na chystanou změnu valorizačních pravidel, kdy by se důchody už od příštího roku měly opět zvyšovat o 100 procent růstu cen (inflaci) a třetinu růstu reálné mzdy. Tato změna totiž v současné době seniorům zamýšlené zvýšení penzí zajistit nemůže – reálné platy už několik let nerostou, a nyní navíc padá k nule i inflace.

Vláda chce zaručit, že u průměrného starobního důchodu bude lednový růst činit nejméně 1,8 procenta
zdroj Práva

„Vláda se má svým nařízením zaručit, že u průměrného starobního důchodu bude lednový růst činit nejméně 1,8 procenta. Celkové výdaje státního rozpočtu na zvýšení důchodů od ledna 2015 by tak činily 7,1 miliardy korun,“ řekl Právu zdroj obeznámený s obsahem posledních koaličních jednání.

Letos důchody stouply v průměru jen o 45 Kč

Letos dostali penzisté přidáno v průměru jen 45 korun měsíčně. Podle současné legislativy, kterou prosadila Nečasova vláda, by se ještě příští rok měl růst spotřebitelských cen při valorizaci zohledňovat pouze jednou třetinou. Nová vláda slíbila, že tento podíl zvýší na plných sto procent už od ledna 2015.

Ještě na začátku března ministerstvo práce počítalo s tím, že penze by díky samotné změně valorizačního schématu měly od Nového roku vzrůst o 1,3 procenta, zatímco podle současné legislativy by to bylo pouze o 0,5 procenta.

Zvýšení bude možná i vyšší

V koalici ovšem podle informací Práva padají úvahy i o výraznějším růstu penzí, než je chystané garantované minimální zvýšení důchodu o 1,8 procenta. Příslušné nařízení by měla vláda schválit do 10. října. Nadále ovšem platí, že valorizace důchodů bude v příštích letech vycházet ze součtu růstu indexu spotřebitelských cen a růstu reálných mezd.

Březnová prognóza ministerstva práce počítá s letošní inflací 0,6 až 1,4 procenta, podle ekonomů je však reálný růst spotřebitelských cen spíše při spodní hranici tohoto intervalu. „V letošním roce čekáme průměrnou meziroční spotřebitelskou inflaci na úrovni 0,8 procenta. Především v první polovině roku porostou spotřebitelské ceny jen velmi ztuha,“ řekl Právu analytik společnosti Next Finance Jiří Cihlář.

Podle Michala Brožky z Raiffeisenbank pak ceny v letošním prvním pololetí meziročně porostou zhruba o půl procenta. Průměrná mzda za celý loňský rok sice meziročně stoupla o 0,1 procenta, reálně, tedy po očištění o vliv inflace, klesla o 1,3 procenta.

Změnit podmínky valorizace důchodů se kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) zavázal v programovém prohlášení vlády. Novelu, která mění mechanismus valorizace penzí, chce v parlamentu prosadit ve zrychleném řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám