Hlavní obsah

Poznáte falešnou bankovku? Povedené padělky laik odhalí jen těžko

Novinky, Marika Konárková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Platit při nákupech hotově je tak běžné, že jen málokdo řeší možnost, že se mu do ruky dostala falešná bankovka. Napálit se přitom může kdokoli z nás. Zdařilé padělky od pravých bankovek laik prakticky nerozpozná, přesto funguje několik základních znaků, podle nichž lze falešné platidlo rozeznat pouhým okem.

Jak rozpoznat padělanou bankovkuVideo: Novinky

 
Článek

K těm nejběžnějším patří vodoznak. Plastický obrazec, který je vymodelovaný v papíru a je viditelný v průhledu proti světlu. Ochranný proužek vystupuje v určitých intervalech na povrch papíru a vytváří stříbrolesklý, nebo u novějších emisí barevný povrch.

„Skrytý obrazec je hodnotová číslice, která se objevuje pouze při určitém úhlu natočení bankovky. Na vyšších hodnotách je to i opticky proměnlivá barva, která se v závislosti na úhlu dopadu světla mění,“ popisuje hlavní metodik ochrany platidel České národní banky (ČNB) Jaroslav Moravec.

V současné době je nejpoužívanější technikou pro padělání českých bankovek inkoustový tisk. Na ústupu je tonerový tisk, tedy lidově řečeno barevné xeroxy. Podstatně méně, kvůli nízké nominální hodnotě, se padělají mince. Pokud se falšují, tak z mosazné slitiny.

Jak rozpoznat falešnou minciVideo: Novinky

Podle České národní banky (ČNB) bylo v roce 2013 v České republice zadrženo 3130 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí různých měn, nominálních hodnot a vzorů. Jejich hodnota představovala 6,178 miliónu korun. V porovnání s rokem 2012 to ovšem bylo o 1384 kusů falešné měny méně.

Padělané bankovky představuje expozice České národní banky. Kromě nich si mohou návštěvníci prohlédnout také zlatou cihlu. Při zvláštních příležitostech, například dne otevřených dveří, si ji mohou zkusit potěžkat. Váží dvanáct a půl kilogramu a nedá se koupit v žádném obchodě.

„V expozici České národní banky je možné se podívat na zlaté slitky, prostřednictvím nichž dochází k obchodu s drahými kovy. Největší, takzvaný uzanční slitek, má hmotnost 400 uncí, což je přibližně 12,5 kilogramu. Podle aktuálních cen v posledních letech můžeme říci, že cena slitku se pohybovala někde v rozmezí dvanácti až třinácti miliónů korun,“ uvedl Jaroslav Moravec.

Zlatá cihla v ČNBVideo: Novinky

„V době, kdy tyto zlaté slitky ještě nebyly v této expozici, ale byly uloženy ve Státní bance Československé a na jejich prohlídku se chodilo do podzemních trezorů, říkalo se, že pokud někdo slitek z této polohy zvedne, bude si ho moci odnést. Traduje se, že se to podařilo jednomu člověku, ale odnést si ho přesto nemohl,“ dodal Moravec.

Reklama

Výběr článků

Načítám