Hlavní obsah

Dětské skupiny, které mají ulevit přeplněným školkám, dostaly zelenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci ve středu pustili do druhého čtení vládní návrh zákona, který má umožnit vznik tzv. dětských skupin, do nichž by rodiče mohli dávat potomky v rámci předškolního vzdělávání. Návrh podpořili vládní i opoziční poslanci, ačkoliv ČSSD v minulém volebním období zavedení dětských skupin kritizovala. ČR má v posledních letech problémy s nedostatkem míst ve školkách a jeslích.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michaela Marksová

Článek

Návrh zákona o dětských skupinách schválila před rokem tehdejší vláda Petra Nečase (ODS). Po jejím pádu poslanci předlohu už nestihli projednat. Podpořil ji znovu přechodný kabinet Jiřího Rusnoka a převzala nynější šéfka resortu sociálních věcí.

„Věřím, že se nakonec podaří prosadit normu, která rychle a účinně pomůže rodinám s dětmi," uvedla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Podotkla, že dětské skupiny nemají být konkurencí školek, ale jejich alternativou, „která je pružná, schopná zřídit skupinu rychle a za malých nákladů“. Uvedla rovněž, že už nyní dětské skupiny na řadě míst fungují, například i na některých ministerstvech.

Poslanci TOP 09 a ODS připomněli, že prakticky identickou normu se snažili prosadit již v minulém období.

"Velmi nás těší to, že přes silné dřívější výroky ČSSD návrh prosazuje," uvedla například poslankyně ODS Jana Černochová.

Dětské skupiny by mohly podle návrhu už od září začít provozovat firmy, úřady, radnice, vysoké školy či spolky. Musely by mít oprávnění od ministerstva práce. Kontrolu by měly na starosti inspekce práce či hygienické stanice. Pro zaměstnavatele by náklady byly daňově uznatelné. Pracující rodiče, kteří by děti do skupiny dali, by mohli mít slevu na dani. Za službu by platili, úhrada by ale měla být maximálně ve výši nákladů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám