Hlavní obsah

Mládek odvolal šéfa státního podniku Diamo. Kvůli věku

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) odvolal v úterý ředitele státního podniku Diamo Jiřího Ježe. Mládek to zdůvodnil jeho stářím. Místo něj úřad převezme Tomáš Rychtařík. Ten dosud vedl závod Diama ve Stráži pod Ralskem.

Ministr Mládek o odvolání šéfa společnosti DiamoVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Ano, odvolal jsem pana Ježe a jmenoval jsem pana Rychtaříka. Obměna byla z věkových důvodů, pan Jež se už blíží důchodovému věku, pan Rychtařík je výrazně mladší,“ potvrdil ve středu Mládek.

„Je to člověk z firmy, ředitel jednoho ze závodů Diama,“ přiblížil dále Mládek.

V tiskové zprávě ministerstva průmyslu a obchodu, kde není výměna zdůvodněna, Mládek pouze poděkoval Ježovi za dosavadní spolupráci. „Děkuji panu Ježovi za téměř čtrnáctiletou práci, kterou ve vedení podniku udělal," cituje materiál ministra.

Možné porušení zákona ministerstvo nekomentovalo

Na dotaz Novinek, zda nepovažuje odvolání ředitele kvůli věku za porušení antidiskriminačního zákona, mluvčí resortu Filip Matys pouze odkázal na předchozí vyjádření.

Antidiskriminační zákon §2, odst. 3
Přímou diskriminací se rozumí takové jednání, včetně opomenutí, kdy se s jednou osobou zachází méně příznivě, než se zachází nebo zacházelo nebo by se zacházelo s jinou osobou ve srovnatelné situaci, a to z důvodu rasy, etnického původu, národnosti, pohlaví, sexuální orientace, věku, zdravotního postižení, náboženského vyznání, víry či světového názoru.
zdroj: MPSV

Státní podnik Diamo realizuje vládou vyhlášený útlum uranového, rudného a části uhelného hornictví v České republice a zajišťuje produkci uranového koncentrátu pro jadernou energetiku. Jež byl ředitelem společnosti od července 2000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám