Hlavní obsah

Čunek: Klienti H-Systému jsou okrádáni, proto jsem podal trestní oznámení

• Aktualizováno

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) je přesvědčen, že správci konkurzní podstaty v kauze H-System minimálně postupovali nesprávně. Poškození klienti této společnosti jsou podle něj okrádáni. Čunek to uvedl na tiskové konferenci k trestnímu oznámení, které podal na advokáty Iva Mráze, Josefa Monsporta, Hanu Marvanovou a Evu Hodačovou pro podezření z možného podvodného vedení konkurzu H-Systemu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Jiří Čunek na archivním snímku

Článek

Marvanová kvůli tomu podala na senátora trestní oznámení pro podezření z křivého obvinění. Čunek je ale přesvědčen, že se pomluvy nedopustil.

"Podal jsem ho (trestní oznámení) na základě mého přesvědčení, že postup správce konkurzní podstaty a dalších minimálně není správný a že tito lidé postupovali velmi chybně, ne jako správní hospodáři," vysvětlil Čunek svůj krok.

Svá slova doložil několika příklady prodeje majetku H-Systemu správci konkurzní podstaty, za nějž podvedení klienti podle Čunka obdrželi mnohonásobně méně, než za kolik se později ty samé pozemky zpeněžily.

Příkladem jsou podle něj třeba pozemky v lokalitě Lichoceves, které správci podle Čunka prodali v roce 2002 za zhruba 17 miliónů korun, po šesti letech se asi třetina těchto pozemků prodala za více než 400 miliónů korun. Senátor kritizoval především skutečnost, že pozemky H-Systemu správci prodávali v mimosoudní dražbě.

Tehdejší správce konkurzní podstaty Monsport nechtěl obvinění komentovat. Jen poznamenal, že si senátor vyřizuje účty s Marvanovou, která zastupovala část klientů H-Systemu a v současné době je první náměstkyní ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO).

Čunek si nemyslí, že by mohl být obviněn  

"Jsem přesvědčen, že jsou okrádáni klienti H-Systemu," prohlásil Čunek. Tvrdí, že některá fakta o prodeji pozemků v této kauze, která zjistil, "evokují, že se jednalo o promyšlený podvod".

Podle Marvanové Čunek používá argumenty, jimiž se před soudem hájil majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka. Ten byl za vytunelování společnosti pravomocně odsouzen na 12 let vězení. Senátorovo trestní oznámení podle ní Smetka také inicioval. "To, co tam tvrdí na mou adresu, to jsou vysloveně lži," řekla Marvanová, proč podala na Čunka trestní oznámení pro křivé obvinění.

Lidovecký senátor je přesvědčen, že z dokumentů, které shromáždil, vyplývá, že si nic nevymyslel. "Na žádné pomluvě doktorky Marvanové nemám zájem," zdůraznil Čunek. Nemyslí si ani, že by nakonec mohl být obviněn. Přiznal ale, že se ve vězení se Smetkou sešel a na základě informací, které od něj získal, se pustil do prověřování konkurzních prodejů.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 rodinných domů.

Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti, odsouzen byl na 12 let vězení. Smetka tvrdil, že je nevinný. Hájil se tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr. V kauze H-Systemu přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám