Hlavní obsah

Zrušení poplatků za pobyt v nemocnici byla chyba, přiznal Babiš

• Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve středu připustil, že zrušení poplatků za pobyt v nemocnici, který požadovala ČSSD, byla chyba. Poplatky byly zrušeny od ledna na základě rozhodnutí Ústavního soudu a sociální demokraté odmítli jejich obnovení. Koalice ČSSD, ANO a lidovců počítá od příštího roku rovněž se zrušením poplatku za recept a návštěvu lékaře.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

"Problém jsou poplatky v nemocnicích, kde jsme z hlediska pobytu udělali chybu. Zpětně to hodnotím jako špatně. Teď je to argument, aby se nalily větší peníze," řekl novinářům ve Sněmovně Babiš. Připomněl, že nemocnice bez poplatků žádali sociální demokraté.

S neobnovením nemocničního poplatku měli při koaličním vyjednání problém lidovci. "My jsme na to upozorňovali a nepovažovali jsme za dobrý nápad, aby se poplatky za pobyt v nemocnici zrušily," řekl šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Babišovi se nelíbí nynější plán ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) na stabilizaci zdravotnictví, který počítá mimo jiné se dvěma miliardami pro nemocnice. Peníze mají kompenzovat výpadek za zrušený poplatek za pobyt. Návrhem na stabilizaci zdravotnictví se bude na některém z příštích jednání zabývat vláda, v pondělí o něm diskutovala koaliční rada.

Netransparentní zdravotnictví

Babiš ve středu na tiskové konferenci zkritizoval celou oblast zdravotnictví, kde podle něj existuje silný potenciál pro netransparentní jednání. Připustil také, že se sociálními demokraty má hnutí ANO odlišný názor na doplnění finančních výpadků. „Vypadá to, že na to máme jiný názor s koaličním partnerem s ČSSD. Sektor zdravotnictví je velký problém a je to skutečně věc, do které málokdo vidí,“ řekl Babiš.

Předseda ODS Petr Fiala ve středu ve Sněmovně vyzdvihl, že jeho strana na problém s případným zrušením poplatků již dříve upozorňovala. „Pan Babiš ve funkci ministra financí postupně přijde na to, že řada věcí, které jsme říkali, byla pravdivá a že některé nápady, s kterými populisticky přicházel, jsou prostě nerealizovatelné,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám