Hlavní obsah

Amazon v Brně stavět nebude, rozhodli opět zastupitelé

Právo, tr
Brno
Aktualizováno

Americká internetová obchodní společnost Amazon žádné logistické centrum v Brně stavět nebude. Rozhodli o tom v úterý odpoledne městští zastupitelé. Zásadním argumentem bylo, že developerská firma CTP Invest, která měla pro Američany stavět, už začala pracovat na pozemcích města. Z 55 členů zastupitelstva jich pro výstavbu hlasovalo jen 25, k souhlasu bylo zapotřebí minimálně osmadvacet hlasů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Pozemek v černovické průmyslové zóně, kde by mohly vyrůst sklady Amazonu.

Článek

Zastupitelům ani nestačil závazek developera, že na své náklady vykoupí pozemky pro stavbu dálničního exitu do výše 59,5 miliónu korun, pak je bezúplatně převede na město. Firma také měla městu darovat minimálně 70 procent výměry těchto pozemků, tedy minimálně 44 533 čtverečních metrů, bez ohledu na výši sjednaného finančního limitu.

Před hlasováním se vědělo, že pro stavbu centra budou hlasovat zastupitelé za ČSSD.

„Zelení nepodpoří schválení smlouvy s developerem, který má pro společnost Amazon vystavět v Brně obří skladovací a logistické centrum. Podmínky dodatku totiž stále nedávají záruku, že v dohledné době bude postaven sjezd z dálnice D1 do průmyslové zóny, ani obchvat Tuřan. Obě tyto stavby jsou však naprosto nezbytné, aby od silné kamiónové dopravy ochránily obyvatele jihovýchodní části města, především Slatiny a Tuřan,“ uvedli v písemném vyjádření ještě před hlasováním zastupitelé za Stranu zelených, kteří mají tři mandáty.

ČSSD argumentovala tím, že díky Amazonu přiteče do Brna 100 miliónů eur, zhruba 2,7 miliardy korun. Firma měla zaměstnat 1 500 až 2 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

V Brně dali zelenou stavbě Amazonu

Brněnští radní ve středu schválili dodatek smlouvy s developerem CTP Invest týkající se stavby logistického centra Amazonu v černovické průmyslové zóně. Před...

Výběr článků

Načítám