Hlavní obsah

Agresora shovívavostí nezastavíte, prohlásil Schwarzenberg o Putinovi

Právo, dan

TOP 09 je pro razantnější postup Evropské unie a NATO vůči Rusku a také pro změnu bezpečnostní strategie jak Unie, tak aliance. Strana se přiklání i ke zpřísnění sankcí proti Rusku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

„Jsme pro to, abychom vůči Rusku přehodnotili svou politiku a posílili ji o aspekty ekonomické bezpečnosti. Agresí vůči celistvosti a suverenitě Ukrajiny se logicky musíme cítit ohroženi i my a musíme nalézt způsob, jak se efektivně bránit,“ usneslo se předsednictvo TOP 09.

Rusko se podle šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga snaží získat vliv, jaký mělo v době Sovětského svazu, a západní státy by mu měly dát jasně najevo, že se nebojí.

„Agresora nezastavíte shovívavostí, jen ho vybízíte, aby si vzal víc,“ uvedl Schwarzenberg.

Právu řekl, že Unie bude muset  v nejbližší době přitvrdit sankce. „V tomto jsem spíše na straně našeho pana ministra zahraničí než premiéra. Mělo by to jít krok po kroku. Nejdříve použít vybrané sankce, a když se to nehne, tak přistoupit k plošným sankcím,“ uvedl.

Podle lídra kandidátky TOP 09 do Evropského parlamentu Luďka Niedermayera by se Evropská unie neměla bát přísnějších sankcí vůči Rusku. „Dopady na ruskou ekonomiku budou větší než na evropskou,“ uvedl Niedermayer.

Reklama

Výběr článků

Načítám