Hlavní obsah

Schwarzenberg: Gosudar Putin dokázal důležitost NATO

Ruský prezident Vladimir Putin intervencí na Krymu dokázal důležitost a opodstatnění NATO. Ve středu to uvedl bývalý ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Skončila podle něj doba, kdy bylo nemyslitelné, že by jeden stát v Evropě obsadil druhý. Schwarzenberg spolu s předsedy dalších parlamentních stran vystoupil ve středu na konferenci k 15. výročí vstupu ČR do NATO.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda strany TOP09 Karel Schwarzenberg při rozhovoru pro deník Právo.

Článek

"Jsem velice vděčen velkému gosudarovi Vladimiru Vladimiroviči Putinovi, že nás včas upozornil na důležitost NATO. Někteří politici už na to zapomínali a přiznávám, že také u nás ve Sněmovně, ba dokonce ve vládě, byl sklon k tomu, abychom náš obranný rozpočet zkrátili," řekl v projevu na konferenci Schwarzenberg.

Vyjádřil přání, aby ruská vojenská intervence na Ukrajině přispěla k "vystřízlivění" západních politiků ve vztahu k obraně a navýšení rozpočtů armádám.

"Období, kdy bylo nemyslitelné, že by v Evropě jeden stát obsazoval území druhého, skončilo. A tím, co se děje na Krymu, jsme se šťastně vrátili tam, kde jsme byli v první polovině 20. století a v 19. století. Totiž k přesvědčení, že velmoci mohou dělat, co chtějí," uvedl Schwarzenberg.

Vstup zajistil ČR stabilitu, ocenil Sobotka

Předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka zdůraznil roli, kterou Severoatlantická aliance sehrála v zajištění historicky největší bezpečnosti státu. "Česká republika nikdy neměla takové záruky, jaké jí dává členství v NATO," řekl. Po vstupu do aliance stabilitu ocenili zejména zahraniční investoři, jejichž podnikání v ČR vedlo k hospodářskému růstu země, zdůraznil Sobotka.

Tradičně proti NATO se v projevu postavil předseda komunistů Vojtěch Filip. Zkritizoval, že rozhodnutí o vstupu do aliance učinili v 90. letech minulého století politici, a nikoli lidé. Řada občanů přitom podle něj členství v alianci neuznává.

Předseda vládní KDU-ČSL Pavel Bělobrádek naopak řekl, vstup do NATO byl součástí volby, do jaké části světa bude Česko patřit. Armáda by podle něj v současnosti neměla být "otloukánkem", kterému politici jen berou peníze. "Evropa nemusí být vyloučena ani z konvenčních hrozeb, které vidíme teď okupací Krymu," uvedl Bělobrádek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám