Hlavní obsah

Pokuta pro firmu Blanky Matragi za demolici památky neplatí

– Praha • Aktualizováno

Pokutu ve výši 150 000 korun pro společnost Matragi Design za zbourání vily na pražské Ořechovce ministerstvo kultury zrušilo. Mluvčí ministerstva Anna Ješátková uvedla, že ministerští památkáři vrátili magistrátu případ k novému projednání. Vina je údajně na straně stavební firmy, aspoň to prohlašuje společnost Matragi Design. Podle ministerstva se magistrát s touto námitkou nedokázal vypořádat.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Blanka Matragi

Článek

"Společnost Matragi Design neměla v úmyslu zcela odstranit rodinný dům, měly probíhat už pouze udržovací práce," uvádí ministerstvo.

Vila byla zbourána počátkem prosince, podle pražských památkářů byl porušen zákon, když se tak stalo bez závazného stanoviska, tedy povolení jejich odboru. Proto uložili firmě pokutu. Dvě pokuty uložil také stavební úřad Prahy 6 - jednu firmě Matragi Design, druhou stavebníkům, kteří měli od loňského listopadu povoleny úpravy vily, ale kvůli údajné havárii ji zbourali.

Proti pokutě udělené magistrátem se firma Matragi Design odvolala k ministerstvu. Matragi uvedla, že vina za zničení domu je na straně stavební firmy, se kterou již rozvázali spolupráci. Ministerstvo své rozhodnutí zdůvodňuje tím, že firma Matragi Design se o pádu stromu, který zavinila stavební firma, a demolici domu dozvěděla až ex post. "Tuto skutečnost odvolateli stavební firma nejprve zamlčela," uvádí ministerstvo.

Rodinný dům stál v památkové zóně

Společnost se podle ministerských památkářů snažila situaci napravit v součinnosti s úřady, podala například žádost o dodatečné stavební povolení.

"Dříve nebylo možné vyžádat si jakékoliv stanovisko příslušného orgánu, protože Matragi Design nebyla o havarijním stavu vůbec informována. Touto námitkou se měl magistrát zabývat a skutečnou odpovědnost za správní delikt odvolateli prokázat," uvádí ministerstvo. V dalším řízení se musí magistrát s těmito námitkami vypořádat.

Rodinný dům stál v památkové zóně Vilová kolonie v ulici Pod Vyhlídkou. Matragi Design již počátkem letošního roku zaslala k posouzení Národnímu památkovému ústavu projekt na novostavbu, která by měla být o jedno patro vyšší, změnit by se také měla střecha. Památkáři takovou podobu odmítli, podle nich se do dané lokality nehodí. Konečné slovo ale bude mít magistrátní odbor památkové péče.

Reklama

Související témata:

Související články

Matragi uniformy pro ČSA navrhovat nebude

Módní návrhářka Blanka Matragi uniformy pro letušky ČSA a další zaměstnance Českého Aeroholdingu navrhovat nebude. Firma s ní ukončila jednání o možné...

Výběr článků

Načítám