Hlavní obsah

Klaus mladší bude pro Brity nakupovat střední školy

Bývalý ředitel gymnázia PORG Václav Klaus mladší začal po odchodu ze školy pracovat pro britskou společnost, která hodlá ve střední Evropě kupovat střední školy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

"Budu pracovat pro britskou společnost, která chce ve střední Evropě kupovat střední školy," uvedl Klaus s tím, že kromě České republiky chce jeho nový zaměstnavatel investovat do vybudování škol třeba i v Polsku či ve Slovinsku. Konkrétní výsledky jeho práce však budou vidět až zhruba v říjnu.

Klaus také plánuje napsat další učebnici matematiky. Rád by vedl i semináře na pražském Gymnáziu Jana Keplera.

Rozchod s Romanem a PORG

Klaus letos v lednu po 16 letech opustil místo ředitele PORG, protože se nedohodl s předsedou správní rady školy, hlavním sponzorem a bývalým šéfem společnosti ČEZ Martinem Romanem. [celá zpráva]

V PORG řídil 150 zaměstnanců, roční obrat školy byl 100 miliónů korun. Působil také jako poradce někdejšího ministra školství Josefa Dobeše.

Ze školy Klaus odešel, protože prý měli s Romanem "rozdílné pohledy na směřování a úroveň školy, rozdílné názory na věci pedagogické, rozdílné hodnocení pedagogických pracovníků, náborových akcí a podobně". Podle Romana však bylo důvodem Klausova odchodu to, že si coby ředitel činil na školu vlastnická práva.

Krátce po Klausovi rezignoval také ředitel Nového PORG, tedy gymnázia a základní školy v pražské Krči, Martin Metelka. Ten se ale posléze s Romanem dohodl a do funkce se vrátil. Klause na pozici nahradila někdejší šéfka PORG Ostrava Dagmar Dluhošová.

První studenti zahájili výuku na PORG v září roku 1990. Školu až do roku 1995 vedl její zakladatel Ondřej Šteffl, Klaus mladší stál v jejím čele od roku 1998. PORG patří k nejprestižnějším středním školám, s nejlepšími výsledky skončilo toto gymnázium například v prvním ročníku státních maturit před třemi lety.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám