Hlavní obsah

Nová lanovka poprvé vyvezla turisty až na Sněžku

– Pec pod Sněžkou • Aktualizováno

Na nové lanovce na nejvyšší českou horu Sněžku byl v sobotu od 11. hodin poprvé spuštěn i druhý úsek, turisti se tak znovu můžou vyvézt až na vrchol. Lanovka měla začít jezdit už ráno, čekalo se ale, až přestane foukat silný vítr. Sdělil to vedoucí lanové dráhy Jiří Martinec.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Jedna z kabinek nové lanovky na Sněžku.

Článek

Lanovka získala v pátek potřebné povolení k provozu z Růžové hory až na vrchol. "Teď je nahoře polojasno, docela hezky. Vítr se uklidňuje," uvedl Martinec.

Dodavatelská firma dokončila lanovku s čtyřměsíčním předstihem. Původní termín měla na jaře. Poprvé se lidé v nových kabinách svezli před vánočními svátky, ale pouze na Růžovou horu. Město Pec pod Sněžkou ještě muselo dostat na druhý úsek povolení od Drážního úřadu.

„Máme běžný provoz v režimu ledna, od 100 po 550 lidí denně. Zhruba to odpovídá návštěvnosti staré lanovky a také tomu, že se jezdilo jen na Růžovou horu. Zlepšilo se to školními prázdninami," řekl Martinec.

Čas jízdy se zkrátil na 16 minut

Nová lanovka za více než 300 miliónů korun má čtyřmístné kabiny místo otevřených dvousedaček. Doba jízdy na vrchol se zkracuje z 25 minut na 16 minut. Za hodinu lanovka přepraví stejně jako u starého zařízení maximálně 250 lidí, což byla podmínka ochránců přírody.

BEZ KOMENTÁŘE: Zátěžové testy lanovky na SněžkuVideo: Vladislav Prouza, Právo

Nahoru za 210 korun

Jízdné je na nové lanovce asi o deset procent dražší. Jízdenka na vrchol je za 210 korun, zpáteční stojí 390 korun. "Lidem se to zdálo a zdá vždycky drahé. Za ty peníze jsou ale sedm kilometrů na laně, kratší lanovky jsou v přepočtu dražší. Na druhou stranu lidé mají při jízdě komfort, krásný výhled, často mi říkají, že to pro ně je zážitek," dodal Martinec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám