Hlavní obsah

Vyloučení Nečasové z ODS je potvrzené. Vedení strany se bojí, že přijde i o Nečase

• Aktualizováno
Právo, tin

Místní sdružení ODS v Praze 13 v pátek potvrdilo vyloučení manželky expremiéra Petra Nečase Jany Nečasové (dříve Nagyové). Vedení ODS má teď obavy, aby společně s manželkou neutekl z ODS i Nečas. Šéf senátorů ODS a člen grémia Jaroslav Kubera tyto obavy připustil.

Foto: Petr Horník, Právo

Manželé Nečasovi

Článek

„Dnes bylo smírčím výborem ODS v Praze 13 potvrzeno vyloučení paní Nečasové. Ta se do třiceti dnů může odvolat k celostátnímu smírčímu výboru,“ potvrdil Právu informaci šéf tiskového oddělení ODS Jakub Veinlich.

„Toho se bojíme. I sám předseda Fiala řekl, že to nepovažuje za šťastné, ale vedení ODS nemá šanci ovlivnit rozhodnutí místního sdružení. Neudělali bychom nic, i kdyby se rozhodli přijmout do strany pana Babiše,“ řekl Právu Kubera. Fiala podle něj s Nečasem komunikuje.

„Neplnila povinnosti”

Janu Nečasovou v polovině loňského listopadu vyloučilo místní sdružení ODS Praha Zličín kvůli tomu, že „neplnila povinnosti člena dle stanov”. Podle oblastní manažerky ODS Prahy 13 Věry Herzánové povinnosti porušila tím, že nekomunikovala a nesdělila své aktuální osobní údaje, tedy třeba své nové jméno.

Krok místního sdružení ovšem tehdy rozlítil expředsedu strany. „Musím říci, že jsem tímto krokem pěti členů místního sdružení ve Zličíně velmi překvapen. Chci jednoznačně říci, že moje žena je zaprvé nevinná, zadruhé je obětí politického procesu, zatřetí má být ctěna presumpce neviny. A začtvrté jsem přesvědčen, že se k tomu budou muset vyjádřit orgány ODS na oblastní, regionální, případně celostátní působnosti,“ prohlásil tehdy Nečas.

Už v listopadu naznačil, že vyloučení jeho ženy by mohlo znamenat jeho odchod ze strany. „Toto bych potom musel považovat za politický útok vůči bývalému předsedovi ODS,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám