Hlavní obsah

Rittigova kariéra: Od vedoucího samoobsluhy s mankem po monackého rentiéra

Právo, Josef Koukal

Mezi pamětníky z řad pražských restauratérů kolují o Ivo Rittigovi (51) dodnes legendy jako o muži, který dokázal už v podmínkách komunistického hospodářství vytvořit na tehdejší dobu astronomické miliónové manko.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel a lobbista Ivo Rittig

Článek

Mimořádně mladý, pouze 22letý vedoucí pražské samoobsluhy na rohu Štěpánské a Žitné ulice sice ve skutečnosti v roce 1985 vytvořil manko o něco nižší, i tak si za chybějících 766 tisíc korun vykoledoval u tehdejších soudů devítiletý trest. Ve vězení strávil polovinu, propuštěn byl po první amnestii Václava Havla.

Rittig, který byl před uvězněním zvyklý stýkat se s veksláky a obchodovat s podpultovým zbožím, se v podmínkách svobodného trhu rychle zorientoval.

Na začátku 90. let se stal promotérem boxerských zápasů a začal podnikat v oblasti luxusní módy. Jeho nesplácené stamiliónové půjčky od Komerční banky skončily podle médií v České konsolidační agentuře.

Pozdější Rittigovo podnikání je spojováno s politickými vazbami na ODS a gigantickými veřejnými zakázkami.

17 haléřů z každého lístku

Podle Nadačního fondu proti korupci byl Rittig přes síť firem pravděpodobně konečným příjemcem 17 haléřů za každý prodaný lístek pražského Dopravního podniku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel a lobbista Ivo Rittig

Spekulovalo se také o Rittigově podílu na odkupu obří solární elektrárny u Ralska a Mimoně od neprůhledné společnosti Amun.Re. Za nápadně nevýhodných podmínek (pět miliard korun) ji získal polostátní energetický gigant ČEZ.

Vlivný žalobce jeho advokátem

V kauze kolem bývalé šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase Jany Nagyové (dnes Nečasové) se jméno Ivo Rittiga ocitlo na příkazech k domovním prohlídkám kvůli podezření z ovlivňování veřejných zakázek.

V protokolech je však zmíněn pouze jeden podnik, a to Lesy České republiky, pro něž Rittigova firma Rittig a Partners vypracovala etický kodex za 1,7 miliónu korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Rittigův advokát Vlastimil Rampula

Ovlivňovat měl podle policie také někdejšího náměstka vrchního státního zástupce v Praze Libora Grygárka. Grygárkův šéf, bývalý pražský vrchní žalobce Vlastimil Rampula se jako advokát ujal dokonce Rittigova právního zastupování.

Rittig žije dlouhodobě v Monaku, má tam trvalé bydliště a pod dojmem svého vyšetřování v České republice dokonce nedávno přes média pohrozil, že z Česka odejde definitivně.

Soukromé kontakty s Nagyovou

„V současné době je to klasický monacký rentiér,“ řekla Právu loni v létě další Rittigova právnička, Karolína Babáková. Rittiga označila za lobbistu a člověka s mnoha kontakty včetně těch v ODS.

Advokátka přiznala i Rittigovy soukromé kontakty s šéfkou premiérské kanceláře Nagyovou. Velký vliv je Rittigovi přisuzován vůči bývalému středočeskému hejtmanovi a ministrovi dopravy a zemědělství Petru Bendlovi.

Osobní rozhovor Právu Rittig prostřednictvím svých právníků opakovaně přislíbil a zase odmítl. Loni v září si vyžádal soubor témat a po jejich přečtení opět přestal komunikovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám