Hlavní obsah

Zeman se své povinnosti nezbavil a chystá se jmenovat profesory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenuje čekající kandidáty na profesory. Dekrety jim dá ministr školství. V reakci na čtvrteční rozhodnutí Sněmovny to řekl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Sněmovna ve čtvrtek odmítla novelu, podle níž by profesory místo prezidenta jmenoval šéf Senátu. Na jmenování čeká už 85 lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman

Článek

Poslanci návrh, který měl prezidentovi vyjít vstříc, odmítli už v prvním čtení. Opozice i část koalice tvrdily, že nelze dělat zákon jen proto, že se prezidentovi nelíbí nějaká jeho povinnost. Ty mu ukládá ústava a měl by je plnit.

Kdy prezident čekající profesory jmenuje, Ovčáček neřekl. Ministr školství Marcel Chládek v Rádiu Impuls řekl, že profesoři se dočkají jmenování do konce března.

Prezident se čestné role chtěl zbavit poté, co se dostal do sporu s Martinem C. Putnou. Toho profesorem odmítl jmenovat. Proti tomu se ale zvedla vlna odporu v akademické obci. Putnu nakonec jmenoval, dekret mu ale předal ministr školství.

Na jmenování profesorem čeká 85 kandidátů. Prezident jim zatím profesuru neudělil a tvrdil, že by to měl udělat někdo jiný. Podle zákona to ale musí udělat on.

Mnozí kritici tvrdili, že jde o uměle vyvolaný spor a nejde kvůli jednomu případu měnit zaběhnuté zvyklosti. Další argumentovali, že prezident se snaží zbavit co nejvíce svých povinností. Zeman například už předal rozhodování o milostech ministerstvu spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám