Hlavní obsah

Sobotka předal koaličním partnerům text programového prohlášení vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka v pondělí předal předsedům koaličních stran Andreji Babišovi (ANO) a Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL) text programového prohlášení. V sobotu jej připravila skupina koaličních expertů, ve středu jej má schválit kabinet.

Sobotka k předání vládního programového prohlášení Video: Novinky

 
Článek

"Zítra (v úterý) tento text předložíme partnerům v rámci jednání tripartity," uvedl k dalšímu postupu po dnešním jednání vlády Sobotka, který chce slyšet stanoviska zástupců zaměstnanců i zaměstnavatelů k návrhu.

"Předpokládám, že ve středu vpodvečer by se sešla koaliční rada, která by projednala návrh programového prohlášení ještě před tím, než zasedne vláda, a konečně ve středu večer by se měla sejít vláda České republiky na mimořádném zasedání, kde jediným bodem bude projednání a schválení programového prohlášení," řekl také.

O důvěře vládě se pak má hlasovat 18. února. [celá zpráva]

V týmu pro restituce pět členů vlády

Sobotka na tiskové konferenci informoval rovněž o tom, že chce

v monitorovacím týmu pro církevní restituce pět členů vlády. Kromě sebe ministry financí Andreje Babiše (ANO), vnitra Milana Chovance (ČSSD), kultury Daniela Hermana a zemědělství Mariana Jurečku (oba KDU-ČSL). Vláda tým projedná a následně ustaví na příštím nebo přespříštím zasedání.

Monitorovací výbor se má zabývat průběhem a dopadem církevních restitucí. "Základním cílem je sumarizovat pro vládu informace, které se týkají naturálních restitucí, a informace, které se týkají možných soudních sporů, které mohou ještě souviset s požadavky církví na vracení majetku nad rámec toho, co bylo dohodnuto v rámci zákona o narovnání s církvemi," vysvětlil Sobotka.

Dohled nad restitucemi měl mít původně jen ministr zemědělství. Úřad ale připadl KDU-ČSL, která majetkové vyrovnání s církvemi považuje za hotovou věc a nechce je dále přehodnocovat. Zřízení zvláštního výboru by tak mohlo být pro Sobotku další cestou, jak získat jistý dohled nad restitucemi, které jsou sociálním demokratům trnem v oku.

Zřízení komise ale podle Sobotky není možností, jak lépe "kontrolovat" Jurečku při práci. "Restituce nespadají jen do gesce ministra zemědělství. Jsou zde například požadavky na vydávání movitých kulturních památek, které spadají do gesce ministra kultury," připomněl Sobotka.

Rozšíření Bezpečnostní rady

Vláda na svém pondělním jednání schválila také rozšíření Bezpečnostní rady státu o ministra zemědělství. Podle Sobotky to souvisí s tím, že rada často řeší problémy se záplavami, vláda se také musí starat o to, aby byly na trhu bezpečné potraviny.

Bezpečnostní rada se tak rozšíří o Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Nově ji budou tvořit premiér a dalších devět členů. Jejím šéfem je Sobotka, prvním místopředsedou ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Bezpečnostní rada státu je stálým pracovním orgánem vlády, jehož úkolem je koordinovat kroky v případě ohrožení země. Byla zřízena ústavním zákonem o bezpečnosti státu. Jejích schůzí se může zúčastňovat prezident, který má právo vyžadovat zprávy od jejích členů a projednávat s nimi otázky, které patří do jejich působnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám