Hlavní obsah

Slůně v ostravské zoo začalo pravidelně pít z lahve, vyhráno však nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Slůně, které se v úterý narodilo v ostravské zoologické zahradě, začalo podle ošetřovatelů pravidelně pít náhražku mateřského mléka z lahve. Po narození přitom nemělo vyvinutý sací reflex a hrozilo, že vyhladoví a pojde.

Foto: Právo

Vishesh se svým slůnětem

Článek

"Slůně pije pravidelně. Zhruba co tři hodiny mu dáváme litr mléka, to je taková optimální dávka," řekl ošetřovatel Pavel Zvolánek.

Jinak se situace v pavilonu slonů nezměnila, samička stále zůstává se svou matkou, slonicí Vishesh.

Ošetřovatelé ve čtvrtek oddělili mládě od matky, což bylo poměrně riskantní, a nakrmili ho sondou přímo do žaludku. Pak jej vrátili k matce. V pátek si pracovnici zoo všimli, že slůně má tendenci olizovat ochranné látkové sítě. Nabídli mu proto pleny napuštěné mlékem, z nichž mládě skutečně cucalo, a posléze se dokázalo napít i z lahve.

BEZ KOMENTÁŘE: Slonice Vishesh a její slůněVideo: Zoo Ostrava

„Jedinou možnou cestou pro jeho zdárný odchov je, že začne pít mléko své matky. Ze zkušeností, které v chovu slonů v celém světě jsou, statisticky jednoznačně vyplývá, že přežívá a dospělosti se dožije jen mizivé procento mláďat, která jsou krmena výhradně jakoukoli náhradou mateřského mléka,“ zdůraznila již v pátek mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Samička je druhým potomkem sedmnáctileté slonice Vishesh. První mládě se jí narodilo v březnu 2011 jako první živé slůně narozené v Česku. Sameček byl ale neduživý a záhy uhynul. Pavilon slonů zůstává v zoo zatím uzavřený, aby mládě i jeho matka měly klid.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám