Hlavní obsah

Z plzeňské ODS odešlo po Pospíšilovi deset lidí, hrozí další odchody

Právo, Jan Švábek
Plzeň

ODS v Plzni zažívá krušné časy. Po Jiřím Pospíšilovi ze strany v týdnu odešlo dalších deset členů včetně dvou místostarostů městské části Severní předměstí. Šéf plzeňské ODS Jiří Šnebergr Právu sdělil, že počítá s dalšími odchody.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

„Dlouhodobě jsem čekal, že celá řada lidí bude z ODS odcházet. Už to není strana, která může lidem přinést významné posty,“ vysvětluje Šnebergr. Odchody podle něho mohou vyvrcholit před podzimními komunálními volbami a může dojít i k přestupům do jiných politických stran, například TOP 09. „Dá se předpokládat, že k něčemu takovému bude docházet, zvláště při sestavování kandidátek,“ uvedl Šnebergr.

Mezi deseti členy, kteří ze strany v týdnu odešli, byli i plzeňští zastupitelé a místostarostové městské části Severní Předměstí Vladimír Tichý a Jiří Uhlík. Svůj odchod odůvodnili odklonem strany od pravicového programu. „Poslední kapkou byl kongres v Olomouci a odstoupení Jiřího Pospíšila,“ komentuje Tichý.

Nevyloučil, že by postupem času mohl zamířit do jiné strany. „Osobně o tom zatím neuvažuji, ale zase nechci říkat, že odcházím z politiky. Zatím nevím, co bude. Uvidíme,“ uvedl Tichý.

Z ODS nyní neodcházím. Mám ambici kandidovat na pozici primátora a být lídrem kandidátky ODS v komunálních volbách
plzeňský primátor Martin Baxa

V komunálních volbách chce kandidovat i Jiří Uhlík, který byl dříve náměstkem primátora Pavla Rödla. Ten z ODS odešel v roce 2010.

Oba politici už na přání plzeňského primátora Martina Baxy (ODS) opustili křesla v městském zastupitelstvu. Nahradili je Ivan Hašek a starosta Slovan Lumír Aschenbrenner.

Další prý nepůjdou

Primátor Baxa zatím žádné signály o dalších odchodech nemá a utíkat zatím nehodlá ani on. „Z ODS nyní neodcházím. Mám ambici kandidovat na pozici primátora a být lídrem kandidátky ODS v komunálních volbách,“ sdělil Právu Baxa. Není však vyloučeno, že pokud se na pozici jedničky objeví někdo jiný, Baxa zváží další alternativy.

Koalice ODS a ČSSD na radnici je od Nového roku v krizi poté, co byl z pozice technického náměstka primátora odvolán Petr Rund (ODS). Někteří občanští demokraté tvrdí, že sociální demokracie porušila koaliční smlouvu, a ODS by proto měla koaliční spolupráci ukončit.

TOP 09 by si vybírala

Jako první strana, kam by mohli exobčanští demokraté zamířit, se nabízí TOP 09. Žádnou žádost o vstup od bývalých členů ODS krajská manažerka strany TOP 09 Eva Šafránková zatím nezaznamenala. Podle krajského šéfa TOP 09 Marka Ženíška může požádat o členství každý, kdo sdílí konzervativní hodnoty a je ztotožněn s pilíři strany.

Neznamená to ale, že strana přijme každého. „O to více by to platilo u členů ODS. Musíme mít na paměti, že jeden z důvodů vzniku TOP 09 byl i fakt, že pravicová ODS byla pro mnohé pravicové voliče nedůvěryhodná,“ řekl Ženíšek.

Podle Vladislava Vilímce, který po Pospíšilovi zatím dočasně vede ODS v Plzeňském kraji, podobná situace jako v plzeňské ODS v jiných oblastech nehrozí. „Venkovské oblasti jsou v jiné pozici – je tam méně členů, členové se více znají. Nechci to zlehčovat, netěší mě to, ale krajskou ODS by odchod lokálních politiků neměl rozhodit,“ sdělil Vilímec.

Reklama

Související články

Pospíšil opustil ODS

Někdejší místopředseda ODS a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil opustil stranu. Uvažoval o tom už od kongresu v polovině ledna. Jako důvod v rozhovoru...

Výběr článků

Načítám