Hlavní obsah

Radní požaduje v Praze 1 klidovou zónu. Hudeček mu doporučil dovolenou

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Návrhu vyhlášky, který by nařídil podnikům od Dvořákova nábřeží po Celetnou zavírací dobu na 22. hodinu, se Praha 1 nevzdává. Radní Ivan Solil (ČSSD) požádal primátora o 89 strážníků. Nedostane-li je a nezafungují-li další opatření, trvá na zřízení klidové zóny.

Foto: Novinky

Staroměstské náměstí patří v Praze k turisticky nejvytíženějším.

Článek

Přikázat všem podnikům v centru Prahy, konkrétně od Dvořákova nábřeží po Celetnou ulici, jednotnou provozní dobu, která by končila ve 22.00, bez ohledu na všední den či víkend, je nereálný nápad, radní Prahy 1 Ivan Solil se nevzdává.

Nově od primátora žádá 89 strážníků. A přichystal i další opatření. Nové kamery, které budou snímat i hladinu zvuku, odmítání umístění předzahrádek podnikům, které prokazatelně porušují noční klid, a jednání s majiteli podniků, jež se nacházejí v problémových ulicích. Až pokud všechna tato opatření selžou, přijde s návrhem vyhlášky.

„Ústavní soud ve svých nálezech jednoznačně konstatoval, že obce jsou oprávněny upravovat v určité lokalitě své obce provozní dobu hostinských zařízení. Situace v ulicích staré Prahy je katastrofálního rázu z hlediska porušování hluku. Ulice se stávají bojovou zónou, stohlavé davy tu běsní, kálí a řvou a opilci se tu válí i v sedm ráno na chodnících,“ burácel radní Solil. Připomněl, že za celý minulý rok Praha 1 zaznamenala celkem 5700 stížností od občanů na narušování klidu a veřejného pořádku.

Pan radní Solil by potřeboval čtrnáct dní dovolenou na uklidnění.
primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) o požadavku radního Solila

Na jednom z opatření už začal společně s deseti provozovateli podniků v problémových ulicích pracovat. „Šlo o první spíše oťukávací půlhodinové jednání s předsedou sdružení Soho Praha, v němž se organizují někteří provozovatelé místních podniků. Na zavírací době jsme se nedohodli, ale byli vstřícní, pokud jde o ohraničený prostor před podniky, který si bude hlídat jejich pořádková služba,“ prozradil Solil.

Nereálné představy primátor odmítl

Chvályhodná snaha najít řešení mezi tím, aby se obyvatelé zmíněných ulic v Praze 1 vyspali a zároveň nemusela být nutně narušena práva soukromých podnikatelů, však má značné mezery. „Ve sdružení bohužel nejsou některé podniky, u kterých se problém často vyskytuje. Nicméně ceníme si snahy alespoň těchto. Tuto situaci vyřešit musíme a stejně budeme muset zasáhnout do práv podnikatelů. Další krok, který jsem podnikl, je otevřený dopis panu primátorovi, kde ho žádám o navýšení počtu strážníků v Praze 1 o osmdesát devět. A vzhledem k jeho příslibu nabrat 170 nových strážníků, věřím, že nám vyhoví,“ dodal radní Prahy 1.

Bohužel ani tady však radní Prahy 1 pravděpodobně neuspěje. „Pan radní Solil by potřeboval čtrnáct dní dovolenou na uklidnění. Potom ať přijde a začne s námi normálně jednat o rozumném řešení všech problémů v Praze 1,“ reagoval na nový požadavek radního primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09). Stejně tak jako před týdnem smetl se stolu, že by magistrát vyhlášku o rozsáhlé klidové zóně schválil, odmítl i žádaný počet příslušníků městské policie.

„Počet strážníků, které žádá, je nesmyslný. Takové řešení je nereálné. Celkem na celou Prahu budeme přijímat 170 strážníků a ti budou rovnoměrně rozděleni. Je nepředstavitelné, že bychom víc než polovinu poslali do ulic Prahy 1,“ dodal rozhodně Hudeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám