Hlavní obsah

Známý statistik Drápal na ČSÚ končí, nahradí ho Eva Bartoňová

Právo, ada, nig
Praha

Nejznámější český statistik, který veřejnosti často komentoval průběh voleb či celorepublikové akce, jako bylo sčítání lidí domů a bytů, Stanislav Drápal opouští Český statistický úřad. Dvaašedesátiletý místopředseda úřadu se rozhodl odejít do důchodu. Statistikou se živil celých 35 let.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Drápal

Článek

Ve vedení ČSÚ jej od začátku února vystřídá dosavadní náměstkyně ministra školství mládeže a tělovýchovy Eva Bartoňová (ODS). Právu to potvrdila předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Jak dodala, není to letošní poslední změna ve vedení úřadu, protože se chystá po několika letech ještě obsadit i dlouho neobsazené druhé místopředsednické místo.

„Změna na pozici místopředsedy nebude v tomto roce jedinou. Další budou spojeny s dlouho připravovanými změnami odrážejícími priority a strategické cíle úřadu,“ uvedla Ritschelová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Bartoňová

Podle ní dostane nová místopředsedkyně na starost všech čtrnáct krajských správ ČSÚ, které byly obnoveny před dvěma lety. Ritschelová si proto za do této funkce vybrala právě Bartoňovou, která má za sebou působení ve veřejné správě na úrovni obce i kraje, když byla mj. tři roky i náměstkyní libereckého hejtmana. Na ministerstvu je náměstkyní od roku 2006, kdy ji do úřadu přivedla někdejší ministryně Miroslava Kopicová.

„V osobě Evy Bartoňové získá úřad a zejména všechny naše krajské statistické správy zkušenou manažerku, která má bohaté znalosti a zkušenosti v oblasti veřejné správy, a zároveň je respektovanou osobností v oblasti regionální problematiky,“ je přesvědčená šéfka ČSÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám