Hlavní obsah

Němcová: Nebyl to fér výsledek

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Bývalá místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová byla po prohře v sobotní volbě předsedy strany viditelně rozladěná. V rozhovoru pro Novinky uvedla, že výsledek nepovažuje za férový vzhledem k tomu, co pro ODS udělala. Od delegátů dostala jen 66 hlasů, zatímco vítězný Petr Fiala 437.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová na kongresu ODS

Článek

Paní poslankyně, do volby předsedy strany jste nevstupovala jako favoritka. Čekala jste ale takto výraznou prohru?

Čekala jsem, že to tak bude, vyrovnaná s tím nejsem. Myslím si, že to nebyl fér výsledek vzhledem k tomu, co jsem pro ODS v minulosti dělala. Ale vyspím se na to a život jde dál.

Čemu tento výsledek přisuzujete?

Panice ODS, která je po prohře tak znejistělá tím, co má udělat, že hledá spásu v někom úplně novém, kdo není spojen s její historií, a tudíž to dobré ani špatné za ním, mu nikdo nemůže předhazovat ani vyčítat.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová

Co byste doporučila novému předsedovi Petru Fialovi?

Nic. Není fér, aby mu někdo něco doporučoval a něco radil. Přichází do situace, kdy má mít čas hájení, kdy se má ošlapat terén, kdy se má rozhodnout, co chce dělat, co nechce dělat, s kým to chce a nebo nechce dělat. Není fér, aby mu někdo vzkazoval, že by měl zítra udělat věc A, pozítří věc B. To prostě není možné, je to člověk, který se pustil v ODS do velmi obtížné mise a má mít prostor k tomu, aby mohl být úspěšný.

Myslíte si, že je Petr Fiala ten pravý člověk pro obnovu ODS, o kterou se strana pokouší?

Byl zvolen, dostal silný mandát, tak je to určitě ten správný člověk.

Reklama

Výběr článků

Načítám