Hlavní obsah

Romská holčička šla s kamerou mezi neonacisty. Ptala se, proč demonstrují

Novinky, val

Netradiční časosběrný dokument vytvořila režisérka Kamila Zlatušková, která v seriálu Ptáčata nechala romské děti natáčet jejich různé životní zkušenosti. V prvním díle druhé série dokumentárního seriálu, který v sobotu odvysílá Česká televize, například romská holčička vyrazila s malou kamerou mezi demonstrující neonacisty.

Romská dívenka na demonstraci neonacistůVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Účastníkům prvomájové protiromské demonstrace Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v Brně roku 2010 se ale na otázky malé Jany příliš odpovídat nechtělo. Většinou dělali, že dívku s kamerou nevidí.

„Janiččina kolegyně Míša říká, že neonacisti určitě mají právo vyjádřit svůj názor, ale že ona od nich na druhou stranu nikdy žádný názor neslyšela, vždy jen nadávky,“ zhodnotila pro Novinky výsledek dotazování režisérka. „Je to poměrně přesné vystižení situace, kdy se bavíme o svobodě slova a právu na vlastní názor,“ dodala Zlatušková.

Neonacisté neexistují

Právě svoboda slova je ústředním motivem prvního dílu druhé série dokumentárního seriálu Ptáčata, který v sobotu v 18:15 odvysílá Česká televize. Diváci budou moci nahlédnout danou problematiku očima romských dětí.

Jana, která v doprovodu dospělého muže přišla v roce 2010 na protiromskou demonstraci, nakonec své snažení zhodnotila poměrně překvapivě: „Žádní neonacisté ve skutečnosti neexistují. Jsou to normální lidi.“

To je i podle Zlatuškové výstižná interpretace. „Janička to zhodnotila úplně nejlíp, že žádní neonacisti vlastně neexistují. To je samozřejmě hodně svérázná interpretace situace, ale jde o to, že protiromské nálady už teď jsou záležitostí středu mainstreamu,“ řekla Novinkám.

Strach z Romů je příliš velký, tvrdí Zlatušková

Nahlédnout na romskou problematiku očima dětí se režisérka rozhodla před několika lety kvůli událostem z jedné brněnské školy, kde vznikla na základě petice samostatná třída pro Romy. „Rozhodli jsme se ukázat, že strach z Romů, který u nás panuje, je neoprávněný, že děti nemohou za to, kde se narodily a jakou mají barvu kůže,“ vysvětlila.

Spolu s producentem Ladislavem Cmíralem proto vybavila žáky z této třídy malými kamerami, jejichž pomocí děti zaznamenávaly různé zážitky. První série se dočkala úspěchu, v roce 2011 byla jako první pořad v historii České televize nominována na prestižní evropskou televizní cenu Civis Media Prize.

Na druhé sérii se již Zlatušková podílela s producentem Radimem Procházkou. Česká televize bude jejích šest dílů vysílat během následujících pěti týdnů vždy o víkendu.

Reklama

Výběr článků

Načítám