Hlavní obsah

Hrozí silná námraza a ledovka po celé zemi, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silná námraza hrozí v pátek podle meteorologů na severu Moravy a Vysočině, na západě a severu Čech pak řidičům může cestu zkomplikovat ledovka. Pro sobotu ale varování platí pro téměř celou Českou republiku, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: HZS Karlovarského kraje, ČTK

Páteční nehoda na silnici R6 v Karlových Varech.

Článek

Na Českomoravské vrchovině a ve vyšších polohách Olomouckého a Moravskoslezského kraje se v pátek vytvořila několik centimetrů silná námraza a bude se vyskytovat až do večera.

V Praze, Středočeském, Karlovarském, Plzeňském, Libereckém a Ústeckém kraji by si pak lidé dnes měli dát pozor na ledovku, tedy průhlednou ledovou vrstvu, která se tvoří na vodorovném i svislém povrchu, a to zejména za mrholení nebo mrznoucích srážek.

"V noci na sobotu se na povrchu vlhkých komunikací může místy vytvořit náledí. Na jihu, kde v průběhu pátečního dne předpokládáme menší četnost srážek, se vyskytne jen ojediněle," uvedl ČHMÚ.

Výstraha na náledí platí do sobotních 12.00 hodin v celé republice vyjma Jihočeského, Jihomoravského a Zlínského kraje.

"V noci na neděli 22. prosince počítáme s obnovováním inverze a zároveň zesilováním větru, zejména na severu území. V tomto případě není vyloučena tvorba nové námrazy," dodali meteorologové.

Kvůli kluzkým cestám proto doporučují řidičům a chodcům obezřetnost, při oblevě je mohou ohrozit i padající kusy námrazy. Ta může také lámat větve stromů nebo trhat dráty elektrického vedení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám