Hlavní obsah

Bělobrádek: Zeman chápe, proč chceme zemědělství

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek jednal ve čtvrtek na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem. Po schůzce novinářům řekl, že se domnívá, že prezident chápe požadavek lidovců na ministerstvo zemědělství.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

„Řekl jsem mu postoje KDU-ČSL, jak my vidíme eventuální poměry v eventuální vládě, nastínil jsem mu naše postoje, vysvětlil proč KDU-ČSL trvá na ministerstvu zemědělství, informoval po jednání Bělobrádek.

Na dotaz, jak Zeman reagoval na jejich požadavek, uvedl: „Nechtěl bych mluvit za pana prezidenta, nicméně se domnívám, že chápe naše důvody, proč právě ministerstvo zemědělství KDU-ČSL má jako prioritu.“

„Oba jsme se shodli, že není úplně nezbytně nutné, aby eventuální vláda byla odsouhlasena během dnů, že pokud má fungovat čtyři roky, tak v některých případech je lépe ty věci daleko lépe projednat, tak aby ta základna byla postavena velmi dobře,“ řekl dále Bělobrádek.

Napřed program, pak personálie

Šéf lidovců také zopakoval, že dává přednost tomu, když se napřed dojednají programové věci, potom záležitosti týkající se poměrů ve vládě a až nakonec personálie. Zeman mu prý zase zopakoval to, že není jeho povinností jmenovat všechny ministry, které mu strany navrhnou.

„Pan prezident vyjádřil svoje názory, požádal mě o některé věci, které on považuje za rozumné, samozřejmě bylo to v duchu vzájemného respektu,“ podotkl Bělobrádek. „Nedošlo k tomu, že by pan prezident jaksi nastínil nějaké kategorické požadavky,“ dodal.

Mezi lidovci nadšení není

Ještě před Bělobrádkem jednal se Zemanem na Hradě šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten řekl, že spor o ministerstvo zemědělství vidí spíš jako maličkost, která může být vyřešena během několika hodin.

„Záleží především na soc. dem.,“ řekl k tomu Bělobrádek. „Pokud předseda hnutí ANO pan Babiš řekl, že to je už jenom záležitost KDU-ČSL a soc. dem., tak věřím, že máme-li společný cíl, že budeme umět i najít společnou cestu.“

Už dříve vyplynulo, že by se ministrem zemědělství mohl stát právě Bělobrádek. Ve čtvrtek uvedl, že se Zeman vyjádřil ve smyslu, že by s tím neměl problém. K dalším jednotlivým jménům se prý ale nedostali.

Večer se ve věci vznikající koalice sejde celostátní výbor KDU-ČSL, který bude projednávat zejména otázku kolem resortu zemědělství. „Uvnitř KDU-ČSL není žádné výrazné nadšení pro vznik této koalice a to jediné, co nás drží u vyjednávacích stolů, je, že si myslíme, že tady neexistuje žádná lepší varianta,“ podotkl šéf strany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám