Hlavní obsah

Česko jede dál na dluh. Poslanci schválili rozpočet se schodkem 112 miliard

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, val, tin

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek odsouhlasila návrh státního rozpočtu na rok 2014. Ten počítá se schodkem 112 miliard. Většinu pozměňovacích návrhů poslanci smetli. Rozpočet předložila úřednická vláda Jiřího Rusnoka.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér v demisi Jiří Rusnok, ministr obrany Vlastimil Picek, ministr vnitra Martin Pecina a ministr financí Jan Fischer poté, co Sněmovna schválila v závěrečném čtení státní rozpočet na rok 2014.

Článek

Pro hlasovalo 109 z přítomných 194 poslanců. Proti jich bylo 39. Rozpočet podpořili poslanci rodící se vládní koalice, tedy ČSSD, ANO, KDU-ČSL. Naopak poslanci TOP 09 a ODS hlasovali proti. Poslanci KSČM a hnutí Úsvit se zdrželi.

„Na jednu stranu jsme spokojeni, na druhou stranu nechceme podkopávat vznik nové vlády,“ komentoval postoj strany předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura.

Návrh nyní dostane k podpisu prezident, Senát o něm nehlasuje.

Rozpočet pro příští rok počítá se schodkem 112 miliard, což je o dvě miliardy víc než rozpočet pro letošní rok. Poslanci souhlasili též s pozměňovacím návrhem sněmovního rozpočtového výboru, který počítá s přesunem pěti miliard korun do vládní rozpočtové rezervy.

Rozpočet není úsporný ani prorůstový, vadí Kalouskovi

To zkritizoval zejména předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, podle kterého se tak poslanci vzdali kontroly nad těmito penězi. „Je pouze na vládě, zda a za jakým účelem tyto peníze utratí. A já vás ujišťuji, že je utratí,“ řekl Kalousek ve Sněmovně.

TOP 09 dále poukazovala na to, že nový rozpočet není úsporný ani prorůstový. Vadí jim také, že je v něm málo peněz vyčleněno na vědu a výzkum a na kapitálové výdaje. Jejich pozměňovací návrhy, které počítaly právě například s posílením výdajů na vědu a výzkum, poslanci odmítli.

Naopak ale souhlasili s přidáním 1,27 miliardy korun na sociální služby, na podporu výstavby škol nedaleko městských aglomerací vyčlenili 300 miliónů. Dalších 50 miliónů má jít na platy v regionálním školství.

KSČM ani pro, ani proti

Poslanci KSČM se při projednávání návrhu státního rozpočtu zdrželi hlasování, ačkoliv v prvním čtení návrh rozpočtu podpořili. Nakonec se rozhodli zdržet proto, že do návrhu nebyly zahrnuty jejich pozměňovací návrhy, například v oblasti školství či životního prostředí.

"KSČM nechce nést politickou zodpovědnost za tento rozpočet, ale také ne za to, že bychom rozpočet neměli. Není dobrý, ale v nižších číslech by byl ještě horší," uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš, podle kterého není navýšení vládních výdajů nijak dramatické. "Budoucí vláda ponese za navýšené výdaje odpovědnost. Dá se očekávat, že vzroste tlak na novelizaci zákona o státním rozpočtu. Doufáme, že se vláda bude bavit s opozicí," řekl Dolejš.

Fischer: Rozpočet je jako dítě v babyboxu

Ministr financí v demisi Jan Fischer podle svých slov nezastírá spokojenost z toho, že rozpočet z dílny jeho resortu prošel. Rozpočet přirovnal k odloženému dítěti, k němuž se nikdo nehlásí, jelikož jej nepřipravoval žádný politický subjekt zastoupený v parlamentu, ale podle Fischera vycházel z návrhů předchozí vlády.

„Trošku jsem si připadal, že je to živé dítě, ale leží v babyboxu. Všichni ho odložili, tak dobře, ale žije a já myslím, že to je přece jenom dítě životné, realisticky sestavené,“ uvedl a dodal: „Trvám na tom, že je to skutečně prolongace toho, co připravovala předchozí vláda, protože tahle vláda přece nemohla změnit žádné fiskální parametry, nemohla změnit daně, nemohla změnit právní prostředí, nemohla změnit efektivnost státní správy. A z těchhle parametrů rozpočet předchozí vlády vycházel.“

„My jsme se jen snažili reagovat tak, že jsme nechtěli naším rozpočtem dále blokovat a dále brzdit ekonomický růst, což se předtím dělo, to je prokazatelné,“ uvedl ministr financí v demisi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám