Hlavní obsah

Zemanův kancléř Mynář požádal o bezpečnostní prověrku

• Aktualizováno

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář ve čtvrtek oznámil, že podal u Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) žádost o bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Zároveň zdůraznil, že trvá na tom, že prověrku k výkonu své funkce nepotřebuje. Prezident před časem uvedl, že pokud by Mynář o prověrku nepožádal, ve funkci by skončil.

Foto: Petr Horník, Právo

Vratislav Mynář ukazuje žádost o prověrku na tiskové konferenci na Pražském hradě.

Článek

Mynář podle svých slov ve středu odevzdal na přepážce NBÚ zhruba 500 dokumentů z posledních 20 let svého života, aby se „svlékl do naha“. Předávání podle něj trvalo téměř tři hodiny.

Mynář odmítl, že by dostal od prezidenta ultimátum. „Byl jsem to já, kdo už v létě avizoval, že byť prověrku nepotřebuji, tak o ni požádám,“ řekl s tím, že s utajovanými dokumenty určenými pro prezidenta sám nepřijde do kontaktu.

Kancléř se nechtěl vyjadřovat ke lhůtě, do které by měl NBÚ rozhodnout, zda Mynářovi prověrku na stupeň přísně tajné udělí. „Profesně se pro mě nezmění vůbec nic,“ řekl k případnému udělení prověrky. Za tři čtvrtě roku se prý nesetkal s tím, že by se kvůli chybějící prověrce nemohl zúčastnit některých jednání.

Podle médií je ale možné, že NBÚ kancléřovi prověrku neudělí. Údajně mohou vadit některé jeho podnikatelské kontakty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám