Hlavní obsah

TOP 09 utratila za volební kampaň 53 miliónů

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výdaje TOP 09 za volební kampaň pro říjnové předčasné volby do Poslanecké sněmovny se vyšplhaly na 52 853 653 korun. Informovala o tom mluvčí strany Martina Týblová.

Foto: Petr Horník, Právo

Vedení TOP 09 a STAN Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg a Petr Gazdík

Článek

„Náklady na kampaň pro předčasné volby v roce 2013 byly schváleny ve výši 50 miliónů korun. Před volbami výkonný výbor schválil navýšení rozpočtu o dalších 8 miliónů korun,“ informovala Týblová s tím, že strana tak nepřesáhla plánovaný rozpočet.

„TOP 09 tentokrát oproti minulé kampani výrazně podpořila svou online kampaň. Zatímco před třemi lety na ni z volebního rozpočtu poslala 3,2 miliónu, tentokrát to bylo 7,3 miliónu korun. Z celkové částky také 5 miliónů korun započítala jako nepeněžitý dar SPOZ. Po odečtení této sumy byl tak rozpočtový rámec Celostátního volebního štábu celkem 53 miliónů korun. Rozpočet, který strana pro kampaň dopředu naplánovala, nakonec nepřekročila,“ informovala mluvčí.

V lednu čekají 60 miliónů od státu

Zmíněných pět miliónů od Strany práv občanů - zemanovců je přitom odhadem částka, kterou by strana zaplatila za billboardy, na kterých se v antikampani zemanovců vyskytoval místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Kvalifikovaným odhadem jsme vypočítali, kolik by mohly stát takovéto billboardy,“ upřesnila Novinkám Týblová.

Strana v lednu podle ní očekává přijetí státního příspěvku na náhradu volebních nákladů, který má činit necelých 60 miliónů korun, neboť strana získala ve volbách zhruba 596 tisíc hlasů. „Z této částky navrhujeme 8 751 715 korun pro společný volební fond TOP 09 a STAN, zbývající rozdělíme poměrem 3:1 mezi TOP 09 a STAN, což odpovídá poměru vložených peněz do předvolební kampaně,“ konstatoval volební manažer Jaroslav Poláček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám