Hlavní obsah

Mynář o prověrku stále nepožádal, podle Zemana to měl udělat do neděle

– Praha

Hradní kancléř Vratislav Mynář dosud nepožádal o prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň. Prezident Miloš Zeman přitom minulý čtvrtek řekl, že Mynář požádá v týdnu, který touto nedělí končí. Pokud Mynář prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) nedostane, na Hradě podle Zemana skončí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vratislav Mynář

Článek

„Počkejte si. Až požádám, tak se dozvíte,“ řekl v neděli Mynář. Zeman se minulý čtvrtek nechal slyšet, že Mynářovo rozhodnutí požádat o prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň vítá, protože to rozptýlí pochybnosti, které se objevovaly. Podle prezidenta ale neexistuje zákon, který by řediteli prezidentské kanceláře ukládal nutnost mít prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň.

V médiích se v minulosti objevily informace, že by Mynář prověrku nemusel získat například kvůli svým některým podnikatelským kontaktům. Jedním z kontroverzních známých měl být například Radim Masný z Opavy. Prezidentův kancléř to vytrvale odmítá.

Na některých jednáních Mynářovi podřízení

Mynář je ve funkci zhruba tři čtvrtě roku bez bezpečnostní prověrky, kterou potřebuje, aby mohl přistupovat k některým utajovaným dokumentům. Některých jednání se tak místo něj účastní jeho podřízení, které NBÚ dostatečně prověřil.

Zeman dříve řekl, že jeho kancléř předpokládal, že se stane poslancem za Stranu práv občanů - zemanovce a nebude prověrku potřebovat. SPOZ ale ve sněmovních volbách propadla.

Podle zákona o ochraně utajovaných skutečností podléhají utajení například přípravy podkladů pro přepravu prezidenta nebo ústavních činitelů jiných států.

Utajení také podléhá příprava prezidentské amnestie. Tu ale Zeman udělovat nehodlá. Agendu prezidentských milostí převedl na ministerstvo spravedlnosti a sám chce omilostňovat jen ze zdravotních a humanitárních důvodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám