Hlavní obsah

Žádná dohoda s Klausem, bylo to jen pocitové konstatování, hájí se Nečas

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) popřel ve čtvrtečním rozhovoru pro Právo informace serveru Aktuálně.cz o tom, že by podepsal kontroverzní lednovou amnestii za souhlas tehdejšího prezidenta Václava Klause s vládním konsolidačním balíčkem. Podle serveru to přitom údajně vyplývá z odposlechů v kauze kolem Nečasovy někdejší šéfky kabinetu a nynější manželky expremiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý premiér Petr Nečas

Článek

„Amnestie je strašný průšvih,“ řekl podle policejního spisu Nečas letos 5. ledna při komunikaci s Nagyovou a dodal prý, že „může říct otevřeně, že šlo o podpis za podpis“.

Stejně jako sám expremiér i nejbližší Klausovo okolí včetně jeho mluvčího Petra Macinky ale jakoukoli podobnou dohodu ve smyslu podpis za podpis rezolutně odmítá.

„Musím popřít, že existovala jakákoli dohoda mezi mnou a panem prezidentem Klausem o tom, že takzvaně za podpis konsolidačního balíčku já kontrasignuju amnestii. Dokonce mohu říct, že jsme nikdy o konsolidačním balíčku a amnestii v nějaké souvislosti nemluvili společně s panem prezidentem Klausem,“ řekl ve čtvrtek Právu Nečas.

Pokud je podle něj jedna jediná věta vytržená z nějakého širšího kontextu rozhovoru, tak prý nevyjadřuje nic jiného než pocitově psychologické konstatování, že nepodepsat amnestii by nebylo férové.

„Jde o pocitové konstatování, ve kterém říkám, že nevidím jediný důvod, když prezident, přestože nesouhlasil s konsolidačním balíčkem a podepsal ho, tak bych viděl já jako lidsky nefér, kdybych začal svůj krok podmiňovat anebo kolem toho dělat nějaké cavyky,“ konstatoval někdejší předseda ODS.

Zároveň zopakoval, že nemohl postupovat jinak než amnestii podepsat, navíc to prý bylo v souladu s ústavní tradicí jako dvě předchozí od vzniku samostatné ČR.

Nečas si navíc zmiňovaný rozhovor se současnou manželkou ani nevybavuje.

„Samozřejmě netuším, zda je ten odposlech autentický, nebo není, protože samozřejmě vzpomenout si na to, o čem všem jsem si téměř před rokem povídal přes telefon se svou ženou, je prakticky vyloučeno,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám