Hlavní obsah

Nečas podpis pod amnestií s Klausem směnil, plyne z odposlechu

• Aktualizováno

Bývalý premiér Petr Nečas letos v lednu v odposlouchávaném hovoru řekl šéfce svého kabinetu Janě Nagyové (nyní Nečasové), že svůj spolupodpis pod novoroční amnestií prezidenta Václava Klause vyměnil za souhlas prezidenta s konsolidačním balíčkem připraveným tehdejší vládou.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus a Petr Nečas

Článek

Napsal to ve čtvrtek server Aktuálně.cz s tím, že informaci potvrdil jeden z advokátů, kteří měli možnost seznámit se s policejním spisem v kauze Nagyová.

Expremiér prezidentovu amnestii kontrasignoval bez projednání ve vládě. "Amnestie je strašný průšvih," řekl podle policejního spisu Nagyové a dodal, že "může říct otevřeně, že šlo o podpis za podpis". Policií odposlouchávaný rozhovor se podle serveru odehrál letos 5. ledna odpoledne.

„Neexistuje žádná taková souvislost. Prezident Klaus podpisem balíčku daňových změn pouze ukončil nejistotu, v níž se před koncem roku nacházeli všichni čeští plátci DPH. Vztah tohoto úkonu k amnestii byl nulový,” řekl Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Informaci popřeli také bývalý Klausův tajemník Petr Hájek i dřívější šéf politického odboru Klausovy kanceláře Ladislav Jakl. "Ne, tu informaci jsem neměl a u ničeho takového jsem nebyl. Slyším to poprvé," řekl serveru Hájek. "Takovou dohodu vylučuji," uvedl Jakl. Ještě v lednu takový "obchod" popřel i Nečas.

Amnestie propustila na svobodu zhruba 6500 vězňů a prominula podmíněné a alternativní tresty desetitisícům dalších lidí. Obsahovala mimo jiné aboliční článek, který se vztahoval na některé rozsáhlé hospodářské kauzy s miliardovými škodami – například Progres Investu a H-Systemu.

K autorství tohoto článku v amnestii se dodnes nikdo nezná. Vyšetřování protikorupční policie vyloučilo, že by na Klausovu amnestii měly vliv úplatky, napsalo v polovině října Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám