Hlavní obsah

Ať platí 30 korun za lékaře jen ti, kdo péči zneužívají, navrhuje ANO

Právo, Jan Martinek, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicetikorunový poplatek za návštěvu u lékaře by mohla případná vládní koalice soc. dem., ANO a lidovců zachovat, vztahoval by se však jen na lidi, kteří zdravotnický systém zneužívají. S takovým návrhem chtějí na zítřejší schůzce s ČSSD a KDU-ČSL uspět vyjednavači ANO.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Faltýnek, Andrej Babiš a Věra Jourová na tiskové konferenci ANO

Článek

„Jsme pro zachování některých poplatků, jako za pobyt v nemocnici či pohotovost, ale usilujeme o zrušení poplatku za recept. Zvažujeme také zachovat poplatek za návštěvu u lékaře, vztahoval by se však jen na lidi, kteří péči zneužívají,“ řekl Právu poslanec a onkolog Rostislav Vyzula (ANO).

„Jde například o pacienty, kteří jdou jeden týden k jednomu kardiologovi, druhý týden k druhému a třetí týden ke třetímu, přitom jim každý udělá totéž vyšetření EKG či echo. A to je zbytečné,“ dodal.

Vyzula přiznal, že by uskutečnění nebylo jednoduché, podle něj má ANO několik návrhů. Ty však chce představit až soc. dem. a KDU-ČSL.

Podle lidovkyně Zuzany Roithové podobné systémy existují jinde, jsou však postaveny na elektronické dokumentaci, která by návštěvy u lékaře evidovala.

„To není technicky jednoduché, ale existují i jiné způsoby, jak omezit placení za návštěvu u lékaře, například tím, že pacienti nebudou platit za návštěvu specialisty, ke kterému je pošle jejich praktický lékař,“ řekla Právu.

ČSSD zaskočena

Stanovisko ANO zaskočilo stínového ministra soc. dem. Svatopluka Němečka, šéfa ostravské fakultní nemocnice. „S ANO jsme byli dohodnuti, žádné informace o změně nemám. Musíme se o tom pobavit společně i s lidovci v pátek,“ uvedl Právu.

Podle něj stále platí plány ČSSD na zrušení všech poplatků. Jedinou výjimkou je podle soc. dem. 60 korun za pobyt v nemocnici, který by však měl pacient platit maximálně 30 dní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám