Hlavní obsah

Řidičák si nevyměnilo přes 290 tisíc motoristů, zbývají čtyři týdny

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motoristé, kteří vlastní řidičské průkazy vydané mezi 1. lednem 2001 a 30. dubnem 2004, mají nejvyšší čas zažádat na úřadě o jejich výměnu za europrůkaz typu 7. Hned po silvestru totiž přestanou staré řidičáky platit.

Foto: Petr Horník, Právo

Čekání na výměnu starých řidičských průkazů. Motoristům zbývají poslední čtyři týdny. Archivní snímek

Článek

„K 30. listopadu ještě tuto povinnost nesplnilo 290 045 řidičů. Pokud je po 1. lednu zastaví policie a prokážou se hlídce starým vzorem dokladu, mohou na místě dostat blokovou pokutu až 2000 korun. V případě, že bude s řidičem zahájeno správní řízení, může pokuta činit 1500 až 2500 korun,“ upozornil v úterý mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Europrůkaz typu 7 se vydává od 1. května 2004. Jde o plastovou kartu o velikosti 54 krát 86 milimetrů, což je rozměr běžné kreditky.

Výměna řidičáků byla v ČR rozdělena do tří etap, z nichž ta poslední odstartovala v lednu 2011 a týkala se tehdy 1,067 miliónu motoristů. Do letošního 30. listopadu, tedy za 35 měsíců, si však průkaz vyměnilo jen 778 tisíc z nich. Úřadům tak teď hrozí kvůli očekávanému náporu žadatelů kolaps.

Nejhorší situace je v Praze

Statistika z centrálního registru řidičů ukazuje, že nejhůře je na tom Praha, kde se má ještě vyměnit 35,5 procenta ze zmíněných řidičských průkazů. Naopak nejlepší situace je na Vysočině, kde zbývá k výměně 21,2 procenta řidičáků, a v Pardubickém kraji (24,8 %).

„Povinná výměna řidičských průkazů je až do vypršení stanoveného termínu, tedy do 31. prosince, osvobozena od padesátikorunového správního poplatku. Nový průkaz obdrží řidič do dvaceti kalendářních dnů. Kdo potřebuje řidičák dříve, může zažádat o expresní výměnu. Nový průkaz pak obdrží do pěti pracovních dnů, musí ale zaplatit 500 korun,“ informoval Novák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám