Hlavní obsah

Na ČSSD jsme taky čekali, odvrací Bělobrádek výtky ke své zahraniční cestě

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vyjednavačům ČSSD se příliš nezdá, že si předseda lidovců Pavel Bělobrádek uprostřed vyjednávání o vládě odjede na 12 dní na pracovní stáž do Spojených států. Ten ale jejich kritiku odvrací, s ohledem na dosavadní průběh jednání neočekává, že by se v jeho nepřítomnosti událo něco zásadního. Poznamenal také, že i na sociální demokraty se po volbách dva týdny čekalo, než zažehnají své interní spory.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

„Je to dlouhodobě plánovaná cesta, přes půl roku,“ řekl Novinkám Bělobrádek, který ve středu odlétá na 12 dní do Spojených států. „Doteď byla intenzita jednání hrozně slabá, tak jsem usoudil, že asi nebude třeba, abych tady byl, že to nepůjde tak rychle,“ dodal.

Nesouhlasí tak s kritikou sociálních demokratů, kterým se termín jeho cesty nepozdává. „Poněkud mne překvapilo, že pan Bělobrádek poté, co zkritizoval údajnou pomalost 14 dnů trvajícího složitého vyjednávání, odjede na tak dlouhou dobu z ČR. Doufám, že dá jasný mandát vyjednávačům z KDU, jednání totiž budou intenzivně pokračovat i v příštích dnech," řekl šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka ČTK.

Také místopředseda ČSSD Milan Chovanec je toho názoru, že by bylo lepší, kdyby si Bělobrádek pro svůj odjezd vybral jinou dobu. Pokud za něj ale lidovci vyšlou na jednání náhradu, budou ji respektovat, řekl v České televizi.

Čekání na ČSSD

Bělobrádek si také postěžoval, že se lidovci zatím zúčastnili pouze jediného jednání s členy možné budoucí koalice. „S panem předsedou (Bohuslavem) Sobotkou jsem byl jednou na jednání, s panem Babišem jsem neměl žádné soukromé jednání, ve třech jsme se jako týmy setkali jednou. Navíc na sociální demokraty jsme taky 14 dní čekali a nijak jsme to nekomentovali,“ podotkl.

Zdůraznil navíc, že jako demokratická strana lidovci prosazují stranickou hierarchii, takže jej ve vyjednávání zastoupí adekvátní náhrada, konkrétně místopředseda Marian Jurečka. „Přece to není tak, že bez předsedy se to neobejde. Nejsme stranou jednoho muže, já neschvaluju výsledky jednání, to stejně schvalují kolektivní orgány,“ uvedl.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání. Na snímku Pavel Bělobrádek s manželkou.

Připustil také, že kdyby byli v jednání dál, uvažoval by o zrušení cesty. Teď je ale podle něj „odsouhlasená nula“.

Reklama

Související články

Sobotka: Buď bude trojkoalice, nebo volby

Před sobotní klíčovou schůzkou soc. dem. a ANO vyslal předseda ČSSD Bohuslav Sobotka svým partnerům jasný vzkaz. Buď se strany společně s lidovci dohodnou na...

Výběr článků

Načítám