Hlavní obsah

Vlak stanicí jen projíždí. Podívejte se na uzavřenou stanici metra Národní třída

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cestující se musí kvůli výstavbě nového multifunkčního centra na Národní třídě obrnit trpělivostí. Stanice metra je více než 16 měsíců zavřená a první přístup do ní je naplánován až na červenec příštího roku. Práce jsou zhruba v polovině, o čemž se přesvědčily i Novinky.

Podívejte se, jak v současnosti vypadá uzavřená stanice metra Národní třídaVideo: Novinky

 
Článek

Momentálně se cestující do stanice metra Národní třída nedostanou, a tak mohou probíhající práci sledovat pouze při průjezdu stanicemi z okénka vagónu. Světlo je ztlumené na minimum a nástupiště je skryto pod navezeným materiálem a sutí. Celkem 60 pracovníků zde provádí stavební práce 24 hodin denně.

„V denní směně jsou realizovány práce na nástupišti a novém vestibulu metra. Ve stanicích jsou montovány nosné konstrukce. V noční výluce, kdy vlaky zajedou do depa, pak probíhají práce v kolejišti a traťových tunelech, na které mají dělníci zhruba dvě a půl hodiny,“ uvedl mluvčí Dopravního podniku hl. m. Prahy Jiří Štábl.

Velká část nočních prací spočívá také v montování jednotlivých prvků eskalátorů do již nově připraveného tunelu pro jezdící schody. Díly jsou převáženy do stanice za pomoci takzvaných „lokotraktorů“.

„Části eskalátorů máme namontovány. Jezdící schody budou spojovat nástupiště s druhým podzemním podlažím vestibulu. Jedná se o montáž celkem tří eskalátorů,“ doplňuje Štábl. Podle průběhu prací by se měla stavba stihnout v daném termínu. Otevření stanice pro provoz je plánováno na červenec příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám