Hlavní obsah

Důchodkyně okupuje cizí dům, nevyhnala ji ani hrozba vězení

Právo, Patrik Biskup

Dvanáct let žila Ivanka Vacíková v domku ve Staňkově na Domažlicku. Po smrti manžela se nedohodla na finančním vyrovnání s nevlastními dcerami, a tak dům začátkem loňského roku prodal soud v dražbě. Osmašedesátiletá vdova dostala svůj podíl vyplacený, přesto ale odmítá téměř dva roky dům opustit.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Muž v zoufalství rozbil okna vlastního domu, aby černou nájemnici vyhnala zima.

Článek

Nový majitel je zoufalý, už využil všech právních prostředků, ale s tvrdohlavou důchodkyní to ani nehnulo. Nevyhnala ji ani hrozba vězení, dvakrát už totiž dostala u soudu podmínku za neoprávněné užívání cizího domu. A minulý týden ženu policie znovu obvinila.

„Teď už snad konečně půjde do basy,“ dělá si naději na výsledek třetího soudního procesu nový vlastník nemovitosti Václav Mašek (52). Domek mu licitátor přiklepl v lednu 2012. „Po dražbě jsem zjistil, že je obsazený. Paní jsem nabídl, že ji tam nechám bydlet a bude mi platit nájem. Řekla, že až dostane peníze na účet, půjde na ubytovnu. Uběhl měsíc dva a pořád zůstávala v domě,“ popisoval Mašek počátek peripetií.

A pak náhle seniorka přešla do protiútoku. „Začala mi tvrdit, že dražba je neplatná, že na dům měla předkupní právo a že jsem ho koupil bez jejího vědomí. Do té doby jsem s ní jednal opravdu slušně, dá se říci se soucitem, prostě jako s babičkou. A to byla možná chyba. Postupně jsem z jejího chování poznal, že zase taková chudinka to není, a hlavně mi dala jasně na srozuměnou, že se nikam stěhovat nebude. Nezbylo mně nic jiného než podat na ni žalobu,“ pokračoval Mašek.

Soud loňského října rozhodl, že Vacíková musí do 60 dnů dům vyklidit a odejít. „Dva dny nato mi vypálila podkroví a stále se nic nedělo. Začátkem letošního roku jsem na ni podal trestní oznámení. V červnu dostala jednu podmínku a v září pak druhou. Ani to s ní nehnulo. Naposledy mě policajti utěšovali, že tentokrát určitě skončí ve vězení. To je asi jediná možnost, jak ji dostat z domu,“ uvedl dále Mašek.

Nedávno dokonce zjistil, že Vacíková si k sobě vzala syna, který je nesvéprávný a dlouhodobě se léčí v psychiatrické léčebně v Dobřanech. „Když jsem to tam šel okouknout naposledy, na zahradě běhali asi čtyři psi a nespočet koček. Všude byl šílený čurbes,“ líčil Mašek.

V jednu chvíli na něho bezvýchodná situace dolehla tak, že u domu vymlátil všechna okna v přízemí. „Chtěl jsem, aby tam měla zimu a vypadla pryč. Přes policajty mně vzkázala, abych přijel okna opravit,“ řekl dále muž, který už na vymahatelnost práva rezignoval.

Také ho napadaly všelijaké fígle, jak se svého domku zmocnit. „Tak třeba jsem chtěl požádat policisty, aby si ji předvolali na stanici a zdrželi aspoň dvě hodiny. Já bych mezitím zatloukl prkny vchodové dveře a okna, aby se tam už nedostala,“ vysvětloval Mašek.

Ani exekutor si neví rady

Rady si s Vacíkovou zatím neví ani exekutor, kterému Maškův právník postoupil výkon soudního rozhodnutí o vystěhování. „Dlouho s tím také nic nedělal, teď snad jí prý zablokoval peníze na účtu. Dost dobře si ale nedokážu představit, že tam vtrhne a paní vynese na židli ven z baráku. Něco podobného už v republice proběhlo a lidi od exekutora, kteří toho člověka násilím vynesli z domu, skončili ve vazbě,“ uzavřel Mašek.

Podle policistky Dagmar Brožové převzala Vacíková usnesení o zahájení trestního stíhání ve čtvrtek. „Je obviněna z přečinu neoprávněného zásahu do práva k domu, neboť nerespektuje soudní nařízení o vyklizení a předání nemovitosti novému majiteli. Do současné doby dům neopustila, ač byla za své protiprávní jednání už také pravomocně odsouzena,“ sdělila Brožová.

Reportér Práva se snažil Vacíkovou kontaktovat. V domku neotvírala, ačkoliv přes okno byl vidět uvnitř pohyb osob. Ze zahrady se ozýval psí štěkot. Sousedé se nechtěli o ženě příliš bavit. „Už to tady zapálila. Je otázka, jestli je psychicky v pořádku,“ uvedla žena z domu přes ulici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám