Hlavní obsah

Sponzoři financovali strany i mimo jejich účty, naznačil Rath

Praha

Sponzoři financovali politické strany i mimo jejich účty tak, že za ně přímo hradili služby, naznačil bývalý hejtman Středočeského kraje a bývalý poslanec David Rath (dříve ČSSD), který je souzen pro podezření z korupce. O financování sociální demokracie se hovoří v některých odposleších. Rath v nedělní Partii televize Prima uvedl, že sponzorství mimo účty bylo chápáno jako běžná praxe.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath

Článek

"Setkal jsem se s tím ještě dříve než před dvěma lety. Tam víceméně to všichni brali, a to nejenom v rámci sociální demokracie, když jste mluvil s jakoukoli jinou stranou nebo s hnutím, tak to brali jako ustálenou praxi, která se dělá od nepaměti," uvedl Rath.

Rath už v prvním rozhovoru od svého propuštění z vazby řekl Novinkám, že pro ČSSD snažil sehnat peníze na volby. [celá zpráva]

Soudí, že i díky jeho případu se financování zejména tradičních stran výrazně změnilo. Rath naopak zmínil nová politická seskupení, která měla nákladnější kampaně. "Vůbec netušíme, odkud ty peníze plynou," podotkl Rath, kterého tento týden soud propustil po roce a půl z vazby.

Rozhovor s Davidem Rathem o jeho kauzeVideo: Novinky

Skupina okolo Ratha podle žalobce způsobila škodu ve výši desítek miliónů korun. Sedmimiliónovou částku dostal podle obžaloby jen za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V kauzách figurují například někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její partner, bývalý poslanec Petr Kott.

Exkluzivní rozhovor s Davidem Rathem po jeho propuštění z vazbyVideo: Novinky

Sponzory podle Ratha sháněla pro ČSSD i Pancová. Příslib oslovení možných sponzorů podle exhejtmana zazněl taky od Ivany Salačové, jež v kauze figuruje jako spolupracující obviněná.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath po propuštění na svobodu

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka odpovídá na dotazy novinářů po jeho příjezdu 26. října 2013 do volebního štábu strany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám