Hlavní obsah

Policejní zátah na growshopy vyvolal protesty

Právo, Aleš Honus, Jan Švábek
Ostrava

Demonstrace proti celostátní razii na tzv. growshopy se konala ve středu v podvečer na Masarykově náměstí v Ostravě i na náměstí Republiky v Plzni. Protestující poukazovali na to, že se policie účelově zaměřila na obchody, v nichž se prodávají kromě běžných zahrádkářských potřeb také konopná semínka.

Foto: Aleš Honus, Právo

Demonstranti si na centrální ostravské náměstí přinesli transparenty.

Článek

Protest v Ostravě měl měl poklidnou formu, zúčastnilo se jej asi 150 lidí a podepisovala se petice, ve které signatáři žádají, aby představitelé státu zastavili trestní stíhání majitelů obchodů.

Policie zatím po zásahu asi ve stovce growshopů obvinila 45 lidí z šíření toxikomanie, dalších 32 osob z tohoto trestného činu podezírá. V obchodech se prodávaly nejenom potřeby pro pěstování a kuřácké náčiní, ale i semena různých druhů konopí. [celá zpráva]

Policie zátah provedla na základě loňského výroku Nejvyššího soudu, na jehož základě byli odsouzeni k podmíněným trestům majitelé jednoho květinářství.

Vzali mi i hotovost na DPH, zlobí se podnikatel

Mezi protestujícími, kteří nesli transparenty, byl i jeden z obviněných obchodníků Richard Klečka.

„Vinu za šíření toxikomanie rozhodně necítím. Vždycky jsem se snažil podnikat podle všech regulí. Tohle byla zcela nesmyslná policejní akce, policie mi zabavila veškeré zboží, palety se substráty, počítače, ale i hotovost, kterou jsem připravenu na zaplacení sociálního pojištění a DPH. A tu daň bohužel zaplatit musím,“ řekl Klečka.

Foto: Jan Švábek, Právo

Petiční akce na náměstí Republiky v Plzni.

Připustil, že zákazníci sice mohli zboží zneužít k výrobě marihuany, to je ale podle něj jejich věc. „Já opravdu nemohu nést odpovědnost za to, co zákazníci s tím zbožím dělají.

Mezi našimi odběrateli byl třeba potravinářský ústav, školy a třeba i ZOO ve Dvoře Králové a další. To, z čeho nás policie viní, je absolutní nesmysl,“ dodal Klečka.

Protestovalo se i v Plzni

Hned po otevření petičního stánku přišly na náměstí Republiky v Plzni podpořit growshopy desítky lidí. Někteří s sebou přinesli i transparenty. „Growshop je můj kamarád. Chodím do něj hrozně rád,“ stálo na jednom z nich.

Organizátoři chtějí akcí podpořit především majitele growshopů. „Všechno, co je k dostání v growshopech, lze sehnat i v zahrádkářských potřebách. Nekoupíte tam jen konopná semínka, ale ta nejsou zakázaná. Nejsou to drogy,“ řekla Právu organizátorka petiční akce a členka pirátské strany Helena Jarolímková.

Petici podepisovali většinou mladí lidé. „Celou dobu to nikdo neřešil a teď se najednou udělal takový zátah. Nevím, co k tomu říct. Jen se to někomu hodilo do krámu,“ řekl Právu jeden z protestujících.

Anketa

Souhlasíte s razií proti growshopům?
Ano
22,1 %
Ne
77,9 %
Celkem hlasovalo 4276 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám