Hlavní obsah

Za víza kvůli pár cikánům by se měla Kanada stydět, řekl exministr zahraničí Svoboda

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ministr zahraničí, vnitra a pro místní rozvoj Cyril Svoboda na úterní právnické konferenci v Praze věnované bariérám cestovního ruchu kritizoval Kanadu za zavedení víz pro Čechy „kvůli pár cikánům“, kteří tam emigrovali.

Foto: ČTK

Cyril Svoboda.

Článek

„Kanada by se za to měla stydět, jak jsem řekl jejímu velvyslanci,“ uvedl Svoboda na konferenci v rámci listopadového odborného fóra Pražský právnický podzim, která byla věnována cestovnímu ruchu, a záštitu nad ní převzala vládní agentura CzechTourism.

Zároveň horoval za větší otevření Česka vůči cizincům. „Je potřeba zemi otevřít, stejně příliv lidí nezastavíme. Trendem je ale ČR spíše uzavírat,“ zdůraznil Svoboda, který v současnosti vede diplomatickou akademii.

Jsme podle něho nejuzavřenějším státem ze všech zemí schengenského prostoru.

„U nás je obava ze stárnutí. Praha je v podstatě vybydlený starobinec. To vám řeknou mnozí zahraniční návštěvníci. Například v Nairobi to tepe 24 hodin denně. Musíme být otevření, protože potřebujeme novou sílu,“ míní Svoboda.

V diskusi o bariérách a rizicích v cestování zdůraznil, že lidé by si měli vždy pečlivě předem zjistit, kam jedou, co tam mohou očekávat, kdo jim tam může pomoci a jaká jsou tam pravidla, „neboť někde nevládnou vlády, ale gangy“.

Apeloval na to, že naši cestovatelé do rizikových zemí a oblastí by ze sebe neměli dělat hrdiny.

„Možná naše dvě dívky unesené v Pákistánu by nebyly uneseny, kdyby se řídily základními pravidly cestování. Obě dívky nejspíše porušily některé z elementárních pravidel cestování do těchto oblastí,“ dodal Svoboda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám