Hlavní obsah

Pod Sobotkou bych makal jako ministr financí, řekl Babiš

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v obsáhlém rozhovoru pro Právo řekl, že by mu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka jako premiér nevadil a že by dokonce v jeho vládě vzal funkci ministra financí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Dovedete si představit, že by se ANO stalo součástí koalice a vy byste ale ve vládě nebyl?

To si představit nedovedu. Pokud bych šel do vlády, tak bych si ale hlavně musel vyřešit Agrofert.

Pokud by ANO šlo do koalice, obětoval byste se jako ministr financí?

Uvidíme. Obětoval jsem se už tím, co jsem dosud v politice udělal a že dva roky zanedbávám firmu, rodinu a své soukromí. Ve své pozici si myslím, že by to udělal málokdo a že by to málokdo měl zapotřebí.

Co se pokusit sestavit vládu sám, jako premiér? Vyjednávací pozici má ANO hodně silnou.

Nechte to, pane redaktore, na ČSSD. Oni jsou na tahu, pak je na tahu prezident. My jsme na řadě až pak, pokud by nás prezident pověřil. Nechci ale být premiér. Ať je jím když tak Sobotka, dobře mluví a dobře vypadá. Mně žvanění nejde, ale jsem pracovitý a mám výsledky a mohl bych v klidu makat třeba jako ministr financí.

Jenže také byste se všichni museli dohodnout na programu a to vyžaduje kompromis. Přes jaké vaše body nejede pro vás vlak?

Zákon o státní službě, navyšování daní pro firmy a protikorupční body navrhované iniciativou Rekonstrukce státu.

Co progresivní daň? Tu jste přece označoval za trestání úspěšných.

S KDU-ČSL se budeme bavit o jejich návrhu progresivní daně a o vazbě na společné zdanění. Podle nich by to na úspěšné lidi dopad nemělo. Necháme si to vysvětlit a naši experti s nimi o tom budou jednat. S KDU-ČSL máme údajně až 80procentní programový průnik a 61procentní se soc. dem.

Nepřipadalo by vám, že byste ale jako ministr financí, premiér nebo člen vlády byl v permanentním střetu zájmů?

Ne.

Vždyť jste majitelem Agrofertu – podnikáte v potravinářství, petrochemii, médiích… Při snížení DPH by si lidé mohli myslet, že sledujete hlavně vlastní zájmy.

Jedna věc je mít potenciální střet zájmů a druhá věc je ho realizovat. To je jako když nějaká firma, ne ta naše, má dominantní postavení na trhu, jako jsou mobilní operátoři, uhlí atd. A jde o to, jestli to zneužijete, nebo ne. Kdybych byl ve vládě, tak všichni naši nepřátelé, novináři a celý národ by sledoval každý náš krok. A hlavně bychom byli součástí koalice, na to také nezapomínejte.

Ale byl byste v permanentním podezření kvůli rozsahu podnikání. Kdo vyvrátí, že vaše kroky nejsou řízeny zájmy Agrofertu?

To uvidíte v reálu. Podstatné je, jestli si občané budou myslet, že jsem této zemi prospěšný, nebo ne. Život je o tom, co člověk dělá, ne co říká, už to pochopte. Dokázal jsem to v byznyse a dokážu to i v politice. U nás je dobrý politik ten, kdo umí všechno okecat.

Třeba paní Němcová z ODS netuší, co je to zahraniční investor, co znamená investovat a zaměstnávat lidi. V životě to nedělala, ale mluví o tom zasvěceně. A lépe než já. A jak krásně. Ale to je tak vše, proto jsou takoví lidé ve Sněmovně. V normálním životě by se totiž neuplatnili a tak hezky by se neuživili.

Vždyť bych klidně mohl svoje zájmy prosazovat ze zákulisí, jak to dělá řada firem. Ale to já nedělám. Když něco lobbujeme třeba za zemědělce, potravináře nebo průmysl, tak to děláme otevřeně. Nemám zapotřebí si něco přihrávat. A kdybych měl nějaký takový problém, tak na rozdíl od pánů z ČSSD, kteří lžou, odstoupím.

Určitě bychom neusilovali o resorty, kde je Agrofert činný, jako je ministerstvo zemědělství. Ale hlavně budu pracovat ve prospěch všech občanů, zaměstnanců, živnostníků a malých, středních a velkých firem. Proč bychom ale nemohli bojovat za zájmy českých zemědělců, podnikatelů, živnostníků, průmyslníků, které jsou zároveň mými zájmy? Co je na tom špatného? Kdybych byl poslanec, tak budu Agrofert řídit dál a kdybych byl ve vládě, tak by ho dál řídilo představenstvo.

Celý rozsáhlý rozhovor s Andrejem Babišem si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Právo. Dočtete se, jak lídr hnutí ANO vnímá rozkol v ČSSD, zda by byl pro předčasné volby, proč váhá mezi vládní a opoziční rolí a zda v tom hraje úlohu potřeba lustračního osvědčení, které nemá. Vyjádřil se také k tomu, jak na současnou mediální smršť reaguje jeho manželka Monika.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám