Hlavní obsah

Bylo to vražení nože do zad, lháři musí odejít, řekl Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval ve středu odpoledne k odchodu ty členy vedení strany, kteří v posledních dnech lhali. Učinil tak v Brně na demonstraci, kterou svolali jeho příznivci. Přišlo ho podpořit několik stovek lidí.

Bylo to vražení nože do zad, lháři musí odejít, řekl Sobotka Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

„Bylo to vražení nože do zad, nenapadlo by mě, že se to takto stane a že to sociální demokracii rozerve a poškodí v takovou chvíli,” řekl shromážděným Sobotka.

Demonstrantů se sešly asi čtyři stovky. Na transparentech měli nápisy žádající odchod „zrádců a pučistů” a volají po rezignaci místopředsedy Michala Haška, šéfa poslaneckého klubu Jeronýma Tejce a brněnského primátora Romana Onderky.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Bohuslava Sobotku přišly podpořit do Brna stovky lidí.

„Lidé, kteří tento puč organizovali, kteří lhali, by měli opustit funkce v ČSSD. Týká se to všech, tedy Haška, Tejce, Onderky a Škromacha. Organizovali tento puč a stáli v jeho čele. Jejich vyloučení nebudu navrhovat, ale je důležité, aby vyvodili osobní odpovědnost,” prohlásil šéf ČSSD.

Zatloukali, že se sešli se Zemanem

Hašek, Tejc, senátor Zdeněk Škromach, jihočeský hejtman Jiří Zimola a plzeňský hejtman Milan Chovanec se v sobotu večer zúčastnili utajené schůzky s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, po které následovalo odvolání Sobotky z vyjednávacího týmu o vládě a výzva předsednictva strany k jeho odchodu, již navrhl Onderka.

Jediný z účastníků schůzky, který ji nepopřel, byl Chovanec, ostatní nepravdivě tvrdili, že se nekonala, a až poté se přiznali. Výzvy k odchodu odmítají.

Sobotka už ve středu prohlásil, že by si každý měl zamést před vlastním prahem. Podle Sobotky je nyní nutné, aby se situace ve straně uklidnila.

„Hašek je dospělý, měl by rezignovat”

„Řada lidí, kteří dnes přišli, mně dala preferenční hlas a věřili, že povedu sociální demokracii i po volbách. Nedivím se, že jsou zklamání kroky Haška, Tejce a dalších, kteří poškodili stranu. Lidé jsou zde stejně rozčílení jako já na předsednictvu strany,“ prohlásil usměvavý Sobotka, při jehož vystoupení lidé hlasitě požadovali, aby ze strany Hašek a ostatní jeho spojenci odešli.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Bohuslava Sobotku přišly podpořit do Brna stovky lidí.

Sobotka přitom řečnil jen pár stovek metrů od hejtmanství, tedy Haškova úřadu a také radnice, kde úřaduje primátor Onderka. „Hašek je dospělý člověk a ví, že když o tak důležité věci, jako byla schůzka v Lánech, opakovaně lhal, protože když jsme se ho ptali na klubu i předsednictvu, tak odpovědí bylo jen mlčení, že by z toho měl vyvodit závěry a rezignovat na funkce v ČSSD,“ rozvášnil příznivce Sobotka.

Ten podle svých slov nyní na ústředním výboru svolaném na 10. listopadu bude chtít vyjádřit plnou podporu, aby se sociální demokracie mohla vrátit k jednacímu stolu o budoucí vládě s ANO a lidovci jako strana, které se dá věřit.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Bohuslava Sobotku přišly podpořit do Brna stovky lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Podporu ztrácí Hašek už i mezi hejtmany

Sociálnědemokratičtí hejtmani nejsou v názoru na řešení rozpolcenosti uvnitř ČSSD jednotní. Zatímco pardubický hejtman Martin Netolický podporuje nedělní...

Výběr článků

Načítám