Hlavní obsah

Podporu ztrácí Hašek už i mezi hejtmany

Aktualizováno

Sociálnědemokratičtí hejtmani nejsou v názoru na řešení rozpolcenosti uvnitř ČSSD jednotní. Zatímco pardubický hejtman Martin Netolický podporuje nedělní usnesení předsednictva včetně výzvy k odstoupení předsedy Bohuslava Sobotky, někteří další jsou zdrženlivější a hovoří o potřebě najít nového lídra stojícího mimo proudy stoupenců Sobotky a prvního místopředsedy Michala Haška.

Foto: Pavel Karban, Právo

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) označil odvolání Sobotky z vyjednávacího týmu za chybu.

Článek

Hejtman Pardubického kraje Netolický v neděli na jednání předsednictva hlasoval pro návrhy Michala Haška včetně výzvy, aby Sobotka odstoupil. „Za volební výsledek by měl nést předseda strany odpovědnost,“ řekl Netolický.

Posléze své stanovisko přehodnotil. „Nebudu dělat arbitra mezi dvěma skupinami, protože mi bohužel chybí přesné informace o tom, co se dělo ve volební noci. Nicméně s ohledem na poslední vývoj požaduji urychlené smírné řešení situace, stanovení jasného mandátu vyjednávacímu týmu a soustředění se na sestavení stabilní vlády. Osobně zvážím, zdali vůbec chci za současné situace v předsednictvu pracovat,“ doplnil později.

Řihákovi vadí lež i schůzka

Středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD) označil za špatné, že se Michal Hašek uchýlil k opakované lži. „Vadí mi i to, že byl za Milošem Zemanem. Doby, kdy Miloš Zeman rozhodoval za sociální demokracii, jsou dávno pryč,“ řekl Právu Řihák.

A jak by měl Hašek za opakovanou lež pykat? „Mně osobně stačí, když se omluví. Jestliže lhal před celým národem, lidé mu to spočítají v příštích volbách,“ usoudil Řihák. Podle svých slov před volbami neustále od vedení ČSSD slýchal, že vnitřní spory poškozují stranu. A teď se zle rozhádalo samo vedení. „Děláme obrovskou ostudu. A vůbec nevím, jak to vysvětlím obyčejným straníkům,“ uvedl Řihák.

Zimola: Strana musí hledat nového lídra

„Pokud se mě v tuto chvíli ptáte, kdo by měl být předsedou ČSSD, pak vím pouze to, že ani jeden z dvojice Sobotka, Hašek. Myslím, že se to jasně v minulých dnech ukázalo. Strana by měla nyní začít hledat nového lídra,“ je přesvědčený hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Foto: KÚ Jihočeského kraje

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD)

Že strana potřebuje nového lídra si myslí i hejtman Olomouckého kraje Jiří Roztočil (ČSSD).„Za situace, která nastala, si myslím, že by v čele sociální demokracie neměl stát ani jeden z nich,“ odpověděl Právu hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil na otázku, zda si přeje v čele sociální demokracie Bohuslava Sobotku nebo Michala Haška.

Rozbořil byl na předsednictvu strany jedním z těch, kteří vyzvali Sobotku k rezignaci. „Nejsem žádný haškovec, ale sociální demokrat a výsledek voleb mě ohromil. Někdo musí být odpovědný za to, že jsme nedokázali prodat sedm let v opozici, že jsme v podstatě nechali vyhrát Okamuru s Babišem,“ řekl k tomu hejtman Právu.

Odejít by podle něj měl z vedení strany i Hašek, a to kvůli lži okolo schůzky s prezidentem Zemanem. „Nevidím důvod, proč ji nemohl potvrdit,“ zdůraznil Rozbořil, přičemž neskrýval roztrpčení nad posledním vývojem ve straně. „Půjde - li to tak dál, skončíme tam, kde ODS,“ poznamenal.

Odvolávat Sobotku byla chyba, tvrdí Novák

„Mezi Bohuslavem Sobotkou a Michalem Haškem nepreferuji jako nestraník ani jednoho. Pokud se oba spolu nedomluví, jsou jejich místa těžko obhajitelná. Dívám se na celý problém konsenzuálně,” dodal k poslednímu vývoji hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, který byl coby nezávislý zvolen za ČSSD.

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) považuje odvolání Sobotky z vyjednávacího týmu za špatné. „Byla to největší hloupost, jaká se kdy mohla stát,“ míní s tím, že kdyby se hlasování týkalo jeho, tak by pro odvolání ruku nezvedl. „Celé vedení by mělo v rámci zodpovědnosti za volební výsledek nabídnout své mandáty na mimořádném sjezdu, a to v co nejkratším čase,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám