Hlavní obsah

ČSSD se rozkymácela. Sobotka musí jít, říkají jedni. Babiš se nám směje, tvrdí další

Právo, Novinky, ner, rap, pem, vor, zaš, alf

Reakce vedoucích představitelů ČSSD v krajích na zemětřesení v nejvyšších patrech strany, které vymetlo předsedu Bohuslava Sobotku z týmu vyjednávacího o nové vládě, jsou rozpolcené. Slabý výsledek sociálních demokratů ve volbách si podle některých regionálních lídrů vyžadoval Sobotkovu osobní sebereflexi, ozývají se ale také hlasy, že nelze všechno svalovat na něj a že strana je nyní oslabena.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Osobně si myslím, že to, co se stalo, a bylo to nezbytné, je důsledkem dlouhodobé rivality, která pro předsedu dopadla negativně s ohledem na výsledky voleb, které samozřejmě z našeho pohledu nejsou dobré. Z centra nám v krajích zabránili dělat různorodou kampaň a to nepochybně ovlivnilo volební výsledky. Sobotka měl svoji rezignaci navrhnout sám. Mrzí mě, že k tomu nenašel odvahu. Chodilo to tak ale i ve Sněmovně. Když nastaly problémové věci, nechodil je vysvětlovat předseda, ale Jeroným Tejc,“ řekl krajský předseda Jiří Zemánek.

„Já jsem byl mezi těmi, co v předsednictvu hlasovali pro návrh na odvolání předsedy. Podán byl proto, že volební procenta jdou od roku 2006, kdy jsme jich měli zhruba 32, neustále dolů. Po sedmi letech v opozici je to velmi tristní záležitost. Nedokázali jsme oslovit voliče, kteří byli nespokojeni s vládou. Vyvodit z toho důsledky bylo nutné,“ prohlásil krajský místopředseda, olomoucký hejtman Jiří Rozbořil.

Karlovarští postup vítají

Zástupci ČSSD v Karlovarském kraji postup předsednictva strany vůči předsedovi Bohuslavu Sobotkovi přivítali. „Je to reakce na to, jak dopadly volby,“ uvedl karlovarský hejtman a lídr kandidátky ve sněmovních volbách Josef Novotný (ČSSD). „Na výsledek voleb bylo třeba reagovat. Nebylo možné to přejít tím, že se nic nestalo,“ pokračoval Novotný, z jehož slov vyplynulo, že Sobotka nese hlavní odpovědnost za ne příliš povedený výsledek voleb soc. dem., protože byl ústřední postavou předvolební kampaně.

„Předvolební kampaň byla postavena na předsedovi strany. Když se prohraje, tak je třeba hledat zodpovědnost, ale tu předseda sám nepřijal, tak k tomu byl vyzván předsednictvem strany,“ uvedl karlovarský krajský předseda soc. dem. Miloslav Čermák. „Kdyby rezignovalo celé vedení strany, tak by neměl kdo vyjednávat o budoucí vládě,“ uvedl na dotaz, proč má nést odpovědnost jen předseda a nikoliv celé vedení strany. „Kdyby se čekalo na jaro, tak by to mohlo být v regionech vnímáno, že se vedení strany vyhýbá odpovědnosti,“ uvedl Čermák na dotaz, proč předsednictvo strany nepočkalo na březen, na kdy chtěl Sobotka svolat sjezd strany, kde by nabídlo své funkce celé vedení strany.

Středočeši opatrně mlčí

Středočeští zástupci ČSSD se zatím k turbulencím ve vedení strany a Sobotkovo odstavení vyjadřují velmi zdrženlivě. „Je to pro mě moc čerstvé a zatím na to nemám ucelený názor. Předsednictvo přijalo většinově takové usnesení a víc k tomu zatím nevím,“ řekl Právu předseda středočeské organizace soc. dem. a nově zvolený poslanec Miloš Petera.

Také staronový poslanec Stanislav Huml vzkázal přes svého asistenta, že se k dění nebude teď vyjadřovat.

Sdílnější, ale ne o moc konkrétnější byl poslanec Jan Hamáček, který se s poradním hlasem zúčastnil jednání předsednictva ČSSD. „Mám jen poradní hlas a nehlasoval jsem, ale musím přiznat, že to pro mě bylo překvapení. Čekal jsem, že se začne debata o výsledku voleb, ale tohle zřejmě odráží hlasy z regionů, které jsou velmi silné,“ řekl Právu Hamáček. „Je nyní na Bohuslavu Sobotkovi, zda se rozhodne pro rezignaci. To, že není členem vyjednávacího týmu, je to určitě hodně komplikovaná záležitost, kterou musíme zvládnout a budeme to řešit v úterý na poslaneckém klubu,“ dodal Hamáček.

Neházejte to jen na Sobotku, zní z Pardubic i ze Zlína

„Volební výsledek byl natolik ostudný, že jsem čekal důraznou sebereflexi předsedy Sobotky. Na druhou stranu nelze házet všechnu vinu na jeho hlavu, nemalý podíl na tom mají ti, kteří požadují jeho odchod z čela strany,“ řekl Právu předseda KVV ČSSD Pardubického kraje Miroslav Váňa.

„Napětí v předsednictvu už bylo cítit několik týdnů, podle mě je nesmírně nešťastné, že explodovalo právě teď. Sociální demokracie současnými spory rozhodně nezvýšila svůj kredit u voličů, vyjednávací potenciál s případnými koaličními partnery se asi nezvýšil. Babiš se nám z Francie směje,“ dodal Váňa.

Také podle lídra ve Zlínském kraji Antonína Sedi neleží zodpovědnost za výsledky voleb pouze na předsedovi strany, ale na celém politickém grémiu strany. „Nelíbí se mi, co se děje. Když někdo vyhraje volby, je před ním náročný problém sestavit funkční vládu. A aby se někdo uvnitř naší strany začal hádat, tak to znamená, že jsou tam buď osobní ambice, které by v současné době neměly hrát až tak velkou roli anebo je v tom něco jiného a až čas ukáže, o co jde. Ti, kteří rozepře vyvolávají, zřejmě nejsou státníci,“ poznamenal Seďa.

Orgoníková: Věřila jsem Haškovi

„Chodí mi teď strašně moc zpráv od lidí, kteří chtějí vystoupit z naší strany,“ řekla Právu Hana Orgoníková, předsedkyně KVV ČSSD Královéhradeckého kraje. Ona sama jako členka předsednictva byla účastnicí pražského jednání.

„Nehlasovala jsem, aby Sobotka byl vyřazen z vyjednávacího týmu. Věřila jsem ujištění Michala Haška, že podporuje Sobotku jako budoucího premiéra,“ dodala Orgoníková a netajila osobní zklamání nad výsledkem nedělního večerního jednání špiček ČSSD. Podle ní dojde ke stejnému názorovému štěpení strany na všech úrovních sociální demokracie.

„Situace nás překvapila, zatím tomu moc nerozumíme. Informace máme jen z médií,“ řekl Právu Ivo Grüner, náměstek hejtmana a místopředseda ČSSD v Plzeňském kraji. „V úterý máme předsednictvo a krajský výkonný výbor strany. Doufám, že nám pan hejtman všechno vysvětlí,“ dodal Grüner s tím, že výsledek ve volbách nenaplnil očekávání.

Reklama

Související články

Zeman: Sobotka by měl jít

Prezident Miloš Zeman v neděli vyzval předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, aby vyvodil osobní odpovědnost z nízkého volebního zisku a rezignoval na funkci v čele...

Výběr článků

Načítám