Hlavní obsah

Zeman boří tradice, pozvánku na Hrad nedostali ani expremiéři

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Na tradice se má navazovat, a ne je bořit. V tomto duchu se včera nechal slyšet prezident Miloš Zeman v rámci své návštěvy Ústeckého kraje. Přesto se sám rozhodl některé tradice hodit za hlavu. Alespoň pokud jde o výběr pozvaných na slavnostní ceremoniál při předávání státních vyznamenání 28. října.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý premiér Petr Nečas

Článek

Vedle dvou rektorů totiž Zeman – oproti dosavadním zvyklostem – nepozval ani jednoho z bývalých českých premiérů. Na dotaz Práva to potvrdili někdejší předsedové vlád – Petr Pithart, Vladimír Špidla, Jiří Paroubek, Mirek Topolánek a Petr Nečas.

Na Hradě nebude ani Stanislav Gross, který je stejně jako Špidla se Zemanem na kordy od prezidentské volby v roce 2002. „Pozvánku jsem nedostal, ale že by mě to uráželo, to opravdu ne, protože jsem to ani nečekal,“ glosoval pro Právo Gross.

Někdejší předseda úřednické vlády Jan Fischer naopak na Hradě bude z titulu funkce ministra financí v Rusnokově vládě.

Klaus pozván jako exprezident

Jediný, koho Zeman z bývalých předsedů vlády pozval, je Václav Klaus, s kterým Zeman léta udržuje dobré vztahy. Klaus ale pozvání obdržel jako bývalý prezident, nikoli premiér.

Politici napříč spektrem se přitom shodují, že státní svátek 28. říjen je natolik významným dnem, kdy by prezident měl lidi spíš spojovat než rozdělovat.

„Podle všeho se zdá, že zásahy v protokolu jsou poněkud rozsáhlejší, a možná by stálo za to, aby je kancelář prezidenta vysvětlila,“ řekl Právu šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka a dodal: „Myslím si, že 28. říjen je do té míry důležitý významný svátek, že bychom při této příležitosti spíše měli hledat možnosti, jak společnost spojovat než rozdělovat.“ Kdyby bylo na něm, tak by tradici pozvánek pro bývalé předsedy vlády nerušil.

Sobotka patří spolu s dalšími předsedy stran a také všemi hejtmany mezi ty, kteří se na pozvání účastní jak udělování státních vyznamenání, tak následné recepce.

Pozvání dostali vedle členů Rusnokovy vlády, diplomatického sboru, představitelů církví, válečných veteránů a dalších veřejně působících osobností také všichni senátoři, ale ne exposlanci. Sněmovna byla 28. srpna rozpuštěna a teprve dnešní večer ukáže, kdo se do dolní komory probojoval.

Rozlišuje šéfy

Ze šéfů stran bude chybět předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík, byť jeho uskupení má v Senátu svůj klub.

„Nerozumím tomu, protože pozvání dostal pan Bělobrádek (šéf KDU-ČSL, která také má senátory), ale na druhou stranu jsem se dostal do dobré společnosti některých primátorů, politických vězňů,“ řekl Právu Gazdík s narážkou na ty, kteří na Hrad nepřijdou nebo nedostali pozvánku.

Podle něj není oslava státního svátku oslavou prezidenta, ale všech, bez ohledu na to, zda se s prezidentem shodují či neshodují.

„Zvu své hosty“

Zeman ale problém necítí. „Prezident zve na tuto akci své hosty,“ uvedl včera s tím, že je pozváno zhruba 600 lidí a nepozvaných je podle něj „asi jedna třetina procenta ze sta procent“ dříve zvaných.

„Beru tuto akci jako naprosto významný státní akt, na který jako vždy zve své hosty prezident republiky,“ prohlásil Zeman.

Někteří bývalí premiéři jsou ale překvapeni, i když tvrdí, že by nejspíš stejně nedorazili, byť z různých důvodů.

Pithart věc vůbec nechtěl komentovat. Zato bývalí straničtí kolegové Zemana Špidla a Paroubek to považují za porušení tradic. „Prezident představuje určitý symbol státnosti a to, že nepozval bývalé premiéry, považuji za zpronevěření se funkci prezidenta a jeho integrující roli,“ uvedl Špidla. Dodal, že od Klause vždy pozvání dostal, byť se třeba někdy musel omlouvat.

Za trapné to označil Paroubek. „Je to ubohost Miloše Zemana, je mi ho líto,“ řekl s tím, že by na Hrad stejně nešel.

„Pozvánku jsem nedostal a ani jsem ji nečekal,“ zareagoval stručně Topolánek.

Nic v ruce nemá ani Nečas. „Pokud vím, bývalo zvykem zvát premiéry, ale otevřeně musím říct, že žádnou pozvánku v ruce nemám,“ uvedl Nečas. Pochybuje, že by prezidentská kancelář znala jeho novou doručovací adresu. Navíc prý v pondělí stejně nebude v Praze, takže by se musel omluvit. „Nijak dotčen se ale necítím,“ dodal.

Pozvání z logických důvodů nedostal nikdo z bývalé Sněmovny. To by ale podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa nemělo být pro nikoho žádným překvapením.

 Pražský primátor nedorazí

Prezident už při srpnové schůzce se šéfy stran ve shodě všech přítomných oznámil, že vzhledem k rozpuštění dolní komory nebude poslance zvát.

Nově zvolení poslanci získají mandát v sobotu, ale Hrad by do pondělí nestihl rozeslat pozvánky.

„To je na domácím pánovi, který o tom, koho pozve, osobně rozhoduje,“ okomentoval letošní selekci šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, který se oslav účastní.

Demonstrativně naopak odmítli i přes pozvání přijít na Hrad někteří primátoři. A to kvůli nesouhlasu s některými kroky prezidenta, zejména kvůli nepozvání dvou rektorů.

Nedorazí třeba pražský primátor a Schwarzenbergův stranický kolega Tomáš Hudeček, plzeňský Martin Baxa nebo jihlavský Jaroslav Vymazal (oba ODS).

„Ve vyspělých zemích je samozřejmé, že rektoři patří k nejváženějším osobnostem v zemi. Chování Hradu je neúctou vůči vzdělání a vzdělanosti v této zemi,“ uvedl Hudeček ke skandálu s přehlížením některých rektorů Zemanem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám