Hlavní obsah

Nevolte uhlí, vyzvalo Greenpeace a pověsilo transparenty na Národní divadlo

Praha
Aktualizováno

Aktivisté z organizace Greenpeace protestují od úterního rána na budově Národního divadla v Praze proti prolomení těžebních limitů. Pokoušejí se vyvěsit dva transparenty s apelem, aby lidé nevolili některé z kandidujících stran. Akci z nábřeží sleduje několik policistů. Vedení divadla bylo prý o akci informováno.

Greenpeace pověsilo transparenty na Národní divadloVideo: Novinky

 
Článek

Aktivisté chtějí před volbami apelovat na voliče, aby nevolili politiky, kteří podporují vyvlastňování a bourání obcí kvůli uhlí a další devastaci severních Čech těžbou.

"Jsme tady, abychom voličům jasně řekli, nevolte uhlí," řekl na místě vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský. Podle aktivistů je absurdní bourat památky nebo domovy lidí jen kvůli těžbě uhlí.

Foto: Jan Pečený, Novinky

Transparent Greenpeace na budově Národního divadla v Praze

Několik aktivistů se po lešení vyšplhalo na dva ochozy budovy, které jsou pod střechou. Rozbalují transparenty, na nichž jsou portréty pěti známých politiků, kteří zrušení územních ekologických limitů těžby uhlí podporují. Jde o Vojtěcha Filipa (KSČM), ministra vnitra Martina Pecinu, Milana Urbana a Michala Haška (oba ČSSD) a Janu Bobošíkovou (Hlavu vzhůru). Na dalším transparentu je napsáno "Vyvlastnit a zbourat?".

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Národní divadlo

Akci z nábřeží sleduje několik policistů. „Oznámení jsme přijali po osmé hodině s tím, že nějací lidé vyvěšují transparenty na budově Národního divadla. Policisté situaci monitorují, ale zatím nezasáhli,“ řekl Novinkám mluvčí policie Jan Daněk.

Reklama

Výběr článků

Načítám