Hlavní obsah

Figuríny oběšenců upozorňují na nebezpečí komunismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava
Aktualizováno

Pět figurín oběšenců s červenou oprátkou kolem krku a nápisem Šel proti KSČ(M) na hrudi se v noci na úterý objevilo v Jihlavě a Praze. Další visí v Hradci Králové. Mají symbolizovat více než 250 lidí popravených v Československu z politických důvodů za komunistického režimu a upozornit na to, že po nynějších sněmovních volbách hrozí nárůst vlivu komunistů.

BEZ KOMENTÁŘE: Figuríny oběšenců upozorňují na nebezpečí komunismu Video: Novinky

 
Článek

"Důvodem tohoto happeningu jsou nemalé preference KSČM i čím dál větší ochota 'demokratických' politiků vnímat komunisty jako standardní politickou stranu," uvedl Ondřej Matyáš z občanského sdružení Dekomunizace, které akci organizuje.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Figurína visící na lampě veřejného osvětlení na Mánesově mostě v Praze.

V Jihlavě rozvěsili figuríny nad vchodem do Domu kultury odborů ještě v pondělí večer, na pražském Klárově se objevily v úterý brzy ráno. Další visí na Tyršově mostě v Hradci Králové a objevit by se měly i v Táboře.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Pět figurín oběšenců s červenou oprátkou kolem krku a nápisem Šel proti KSČ(M) na hrudi se 21. října večer objevilo nad vchodem do Domu kultury odborů v Jihlavě.

V Jihlavě akci aktivistů sledovaly desítky lidí, kteří právě vycházeli z domu kultury. Někteří se smáli, jiní jen pozorovali dění. Místem několikrát projela policejní hlídka, ale situaci jen monitorovala.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Figuríny mají podle Ondřeje Matyáše z občanského sdružení Dekomunizace upozornit na to, že po nynějších sněmovních volbách hrozí nárůst vlivu komunistů.

Pětice papírových figurín s červenou oprátkou se objevila také na Tyršově mostě v Hradci Králové. Figuríny jsou přivázané za zábradlí, takže si jich drtivá většina chodců po mostě ani nevšimne, lépe jsou vidět z cesty od městských lázní.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Figuríny mají symbolizovat více než 250 lidí popravených v Československu z politických důvodů za komunistického režimu.

Cílem sdružení Dekomunizace je podle jeho webových stránek zbavit KSČM a její členy podílu na moci v České republice neustálým nenásilným připomínáním zločinů této ideologie veřejnosti. Zakládajícími členy sdružení byli mimo jiné novinář Ivan Medek nebo režisér Ladislav Smoljak a další známé osobnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám