Hlavní obsah

ODS nevylučuje koalici s ČSSD, potvrdil Kuba

Novinky,
Praha
Aktualizováno

Úřadující předseda ODS a jednička občanských demokratů v Jihočeském kraji Martin Kuba v nedělní Partii na Primě potvrdil slova Miroslavy Němcové, že nelze předem vyloučit koalici se sociální demokracií. Zdůraznil ale, že koalice se vytvářejí až po volbách. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka možnost koalice ale odmítl.

Martin Kuba (ODS) připustil spolupráci s ČSSDVideo: Prima FTV

 
Článek

„O koalicích bychom měli mluvit spíše po volbách,“ řekl Kuba. Podle něj je před volbami důležité, s kým se koalice nevytvářejí. Zdůraznil, že pro ODS je nepřijatelná koalice s KSČM

„Obtížně představitelná je koalice s novými subjekty. Co se týká sociální demokracie, jsme na opačných pólech politického spektra, ale kolem ve státech jako Rakousko a Německo vidíme, že k tomu může dojít.“

"Já si myslím, že to může nastat i v České republice, ale já to v této chvíli nechci předjímat," uvedl Kuba.

Zdůraznil, že by to bylo obtížné si přestavit účinkování ve vládě, kde by nemohla strana prosazovat svůj pravicový program.

O pět hodin, v neděli odpoledne přes mluvčího strany oznámil, že interpretace byla vytržena z kontextu a koalice ODS a ČSSD je fakticky nemožná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka koalici s ODS bryskně odmítl: „Nedokážeme si představit koalici ani s TOP 09 ani s ODS. Byli jsme v opozici a nemůžeme sestavit vládu s takto odlišnými stranami. ODS a TOP  09 - pokud se dostanou do Sněmovny - by měly zůstat v opozici. Pokud má demokracie fungovat, má se kyvadlo pohybovat zprava doleva a naopak. Když je zamrzlé, demokracie nefunguje.“ Podle něj jsou pak lidé roztrpčení a nespokojení.

Strach ze spojení ODS s ANO

Bohuslav Sobotka ale varoval před možností, že by podobně jako po minulých volbách sestavila pravice většinu, i když by nezvítězila, protože by se ODS a TOP 09 mohli spojit s babišovci: „Situace se změnila. V minulosti byla klíčovým soupeřem na pravici ODS, nyní jsou na pravici tři uskupení. Co hrozí je, že by tyto tři pravicové formace mohly spolupracovat tak, jako se spojila ODS a TOP 09 s Věcmi veřejnými.“

Kuba se ale k možnosti koalice ODS a hnutím ANO stavěl velmi skepticky. Vycházel přitom ze zkušeností ze spolupráce s Věcmi veřejnými: „Pro nás je to bohužel hnutí, u něhož není jasné, co budou prosazovat.” Zmínil, že mimo politiku působil Vít Bárta úplně jinak než v ní.

Reklama

Výběr článků

Načítám